09.02.2018 | 11:36h ► 12:20h Seul

Šefovi država dve Koreje se rukovali

Šefovi država dve Koreje se rukovali Foto: Beta, AP
Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in i nominalni severnokorejski šef države Kim Jong Nam sreli su se danas i rukovali se pre ceremonije otvaranja Zimskih Olimpijskih igara u Pjongčangu.

Kim, koji zvanično predvodi severnokorejsku delegaciju, sreo se s Munom na prijemu za lidere, prenela je agencija Jonhap.

Južnokorejski predsednik i njegova supruga su primali zvanice jednu po jednu.

Predsednici rivalskih zemalja su se smešili dok su se rukovali u opuštenoj atmosferi.

Kim Jo Džong, uticajna sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una i članica delegacije sa severa, po svoj prilici nije bila na tom sastanku.

Kim Jong Nam je najviši severnokorejski zvaničnik koji je ikada posetio Jug, dok je Kim Jo Džong prva članica vladajuće severnokorejske porodice na tlu Južne Koreje od završetka Korejskog rata.

Sestra severnokorejskog vođe Kim Džong Una stigla je danas u Južnu Koreju, na svečano otvaranje Zimskih olimpijskih igara, kao prva iz vladajuće dinastije severa koja je došla na jug od kraja Korejskog rata 1953. godine.

Kim Jo Džong doputovala je u sastavu visoke delegacije Pjongjanga koja će prisustvovati  "Igrama mira" u Pjongčangu, koje počinju večeras.

Misiju predvodi Kim Jong Nam čovek koji je, po protokolu, šef severnokorejske države, i stoga je najviši severnokorejski zvaničnik koji je ikad došao u Južnu Koreju.

Državni "iljušin 62" s natpisom "Demokratska Narodna Republika Koreja", sleteo je na aerodrom Inčeon, blizu Seula, prenela je južnokorejska televizija.

U crnim kaputima s krznenim kragnama, Kim Jong Nama i Kim Jo Džong su sišli niz stepenice gde ih je dočekao južnokorejski ministar za ujedinjenje i drugi zvaničnici.

Poseta koja treba da traje tri dana, kruna je spektakularnog približavanja dve zemlje posle dve godine jakih tenzija zbog balističkog i nuklearnog programa Severne Koreje.

Južnokorejski predsednik Mun Dže-In, koji se zalaže za dijalog sa Severom, sve je učinio da ove Olimpijske igre budu "Igre mira", i doprinesu poboljšanju odnosa na Korejskom poluostrvu.

Severnokorejska delegacija treba brzim vozom da otputuje do Pjongčanga, na otvaranje Igara kojem će prisutvovati i potpredsednik SAD Majk Pens i premijer Japana Šinzo Abe.

Međutim, svi pogledi su upereni na Kim Jo Džong koja je poslednjih godina brzometno napredovala u okviru severnorejskog režima i oktobra prošle godine postala članica moćnog Politbiroa Radničke partije Koreje.

Mnogi stručnjaci veruju bi Kim Jo Džong mogla da nosi ličnu poruku svog brata južnokorejskom predsedniku Munu.

Tenzije na poluostvu su 2016. i 2017. dostigle vrhunac. S jedne strane zato što je sever izveo tri nuklearne probe, a najjaču do sada u septembru, a i desetak puta je ispalio rakete, tvrdeći da je u stanju da pošalje atomsku bojevu glavu do Severne Amerike. S druge strane napetost je lane rasla zato što su se Kim Džong Un i američki predsednik Donald Tramp upustili u nadmetanje u ličnim uvredama i apokaliptičkim pretnjama.

Međutim, posle višemesečnog ignorisanja poziva Seula da NDR Koreja učestvuje na Zimskim olimpijskim igrama, njen vođa je 1. januara sve iznenadio najavivši da želi da ona učestvuje. Ta najava je pokrenula intenzivan diplomatski proces sve do današnjeg, istorijskog dolaska delegacije, i slanja nekih severnokorejskih sportista, navijačica i umetnika.

Američki potpredsednik Majk Pens koji predvodi delegaciju SAD na Igrama, ponovo je pozvao Muna da "maksimalnim pritiskom" da primora Pjongjang da odustane od svojih zabranjenih nuklearnih programa. Pens nije isključio mogući sastanak sa severnokorejskim delegatima tokom ovih Igara.

Poslednji put je neki član porodice Kim Džong Una bio u Seulu 1950. godine. To je bio njegov deda Kim Il Sung, osnivač Severne Koreje, koji je došao kada su njegove snage osvojile glavni grad.

Tri godine kasnije, sukob je završen prekidom vatre, a ne mirovnim sporazumom što znači da su tehnički dve Koreje i dalje u ratu, a poluostrvo je podeljeno Demilitarizovanom zonom.

Severna Koreja danas je pod više serija sankcija Saveta bezbednosti UN zbog nastojanja da razvije atomsko oružje, dok se Južna Koreja za vek pretvorila u 11. ekonomsku silu sveta.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side