Šefovi diplomatija Jermenije i Azerbejdžana u Vašingtonu, borbe se nastavljaju u Nagorno-Karabahu
23.10.2020 Stepanakert

Šefovi diplomatija Jermenije i Azerbejdžana u Vašingtonu, borbe se nastavljaju u Nagorno-Karabahu

Šefovi diplomatija Jermenije i Azerbejdžana u Vašingtonu, borbe se nastavljaju u Nagorno-Karabahu Foto: Beta / AP
Jake borbe nastavile su se danas oko Nagorno-Karabaha u vreme kada se šefovi dilomatija Jermenije i Azerbejdžana nalaze u poseti Vašingtonu u nastojanju da nađu rešenje za njihov dugogodišnji sukob oko te separatističke oblasti.

Američki državni sekretar Majk Pompeo sastao se danas odvojeno sa ministrima spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Susreti su usledili posle dva neuspela pokušaja Rusije da posreduje u uspostavljanju primirja u regionu Nagorno-Karabaha.

Pompeo je prvo primio azerbejdžanskog ministra spoljnih poslova Đejhuna Bajramova, a zatim sat kasnije jermenskog ministra Zohraba Mnatsakanijana, prenosi agencija Frans pres. Nije davao izjave za novinare posle tih razgovora.

Ambasade Bakua i Jerevana isključile su mogućnost bilo kakvog sastanka u troje u glavnom gradu SAD.

Zaraćene strane optužuju danas jedna drugu da su granatirale stambene četvrti. Vlasti u Nagorno-Karabahu navode da su noćas azerbejdžanske rakete pogodile grad Martakert i nekoliko sela u regionu Martuni. Kasnije danas su naveli da su te dve oblasti takođe gađali azerbejdžanski ratni avioni.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane demantovalo je te tvrdnje i optužilo jermenske snage da su noćas gađale azerbejdžanske regione Terter, Agdam i Agdžabedi.

Uoči sastanaka u Vašingtonu Pompeo je govorio oprezno o očekivanjima od tih razgovora, ističući da dva ranija prekida vatre nisu poštovana.

"To je komplikovana diplomatska situacija", rekao je Pompeo u sredu.

"Naše mišljenje, kao i praktično svih evropskih zemalja je da je dobar put zaustaviti sukob, kazati im da spuste tenzije, da svaka zemlja treba da ostane izvan toga da ne pothranjuje sukob, ne snabdeva oružje, ne pruža podršku", rekao je Pompeo.


On je dodao da bi tada možda moglo da se nađe diplomatsko rešenje.   

U Nagorno-Karabahu od 27. septembra obnovili su se sukobi azerbejdžanskih i jermenskih snaga bezbednosti. Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti sa većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

Sadašnji obnovljeni sukobi od 27. septembra predstavljaju najgoru eskalaciju sukoba od kraja rata 1994. godine.

Vašington je, zajedno sa Francuskom i Rusijom, u takozvanoj Minskoj grupi koju je odavno formirala Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da bude glavni posrednik u tom sukobu. 

SAD imaju veliku jermensku populaciju i imaju strateške veze sa Azerbejdžanom, jednom od retkih muslimanskih zemalja koja ima snažne diplomatske veze sa Izraelom.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side