09.05.2018 | 09:25h ► 12:40h Pariz

Šefovi diplomatija Francuske, Nemačke i Velike Britanije u ponedeljak sa Iranom

Šefovi diplomatija Francuske, Nemačke i Velike Britanije u ponedeljak sa Iranom Foto: Beta, AP
Ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Velike Britanije sastaće se u ponedeljak sa iranskim predstavnicima da bi razgovarali o očuvanju nuklearnog sporazuma, rekao je danas šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drian.

"Sastaću se sa mojim britanskim i nemačkim kolegom sledećeg ponedeljka, kao i sa predstavnicima Irana, da bismo razmotrili čitavu situaciju", rekao je le Drian za radio RTL.

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je juče povlačenje njegove zemlje iz nuklearnog sporazuma s Iranom i uveo sankcije Teheranu.

 

Kina poziva sve strane da ostanu u sporazumu s Iranom

Specijalni izaslanik Kine za Bliski istok Gong Siaošeng pozvao je danas sve strane da se pridržavaju nuklearnog sporazuma s Iranom i da spor reše dijalogom.

Kako je prenela kineska agencija Sinhua, on je to rekao na konferenciji za novinare posle razgovora s iranskim zvaničnicima.

Kineski zvaničnik kazao je da je multilateralni sporzum "veoma ozbiljan i važan" jer pomaže da se održi međunarodni sistem nuklearnog ne-širenja i podstče mir i stabilnost na Bliskom istoku, naglasivši da se integritet sporazuma mora poštovati.

"Bolje je da imamo sporazum nego da nemamo. Bolji je dijalog od konfrontacije", rekao je Gong.

Kina je jedan od potpisnika sporazuma sa Iranom iz koga su se SAD sinoć povukle. Sporazum su potpisale i Rusija, Britanija, Francuska i Nemačka.

 

Nemačka obećava da će raditi na očuvanju nuklearnog sporazuma s Iranom

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas obećao je danas da će njegova zemlja raditi na očuvanju međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i sprečavanju "nekontrolisane eskalacije" tenzija na Bliskom istoku.

Američki predsednik Donald Tramp juče je objavio da SAD napuštaju taj sporazum velikih sila s Iranom iz 2015. godine.

Mas je rekao da je taj sporazum funkcionalan i da nije u potpunosti jasno šta bi, prema gledištu SAD, trebalo da zameni nuklearni sporazum u cilju sprečavanja Irana da proizvede nuklearno oružje.

Naveo je da u interesu Irana nije da ugrožava prilike stvorene nuklearnim sporazumom i dodao da će narednih dana biti potrebna "hladna glava".

"Moraćemo da analiziramo i koje posledice će povlačenje SAD imati na evropske kompanije i kako mi u Evropi možemo zajedno na njih da reagujemo", rekao je šef nemačke diplomatije.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side