17.04.2018 Bratislava

Šef slovačke policije odbija da podnese ostavku

Šef slovačke policije odbija da podnese ostavku Foto: Beta/AP/Ronald Zak
Šef slovačke policije Tibor Gašpar odbio je danas da povodom ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice podnese ostavku, što je posle ostavke vlade premijera Roberta Fica glavni zahtev desetina hiljada Slovaka koji iz sedmice u sedmicu od kraja februara protestuju na ulicama širom Slovačke.

"Svaki ministar unutrašnjih poslova može da smeni šefa policije bez navođenja razloga i ja sam rekao da ću to poštovati. Za mene je ostavka iz principa nerpihvatljivo pitanje. To je korak koji može da bude protumačen kao kukavičluk. Nudim političarima rešenje. Ako žele da slušaju glas ulice", kazao je danas Gašpar na vanrednoj konferenciji za novinare.

"Odgovornost da li ću biti šef policje ili ne, leži na ministru unutrašnjih poslova, ovom ili novom. Ako zatraži od mene da odem, učiniću to, ali inicijativa mora da dođe sa njegove strane", rekao je danas šef slovačke policije.

Ministar unutrašnjih poslova Tomaš Druker juče je sasvim neočekivano odlučio da podnese ostavku, naveći da nije našao profesionalne razloge da smeni šefa policije, pa odlazi sam s ministarske funkcije pošto Gašparov ostanak na funkciji polarizuje društvo.

Slovaci smatraju da je Gašpar jedna od glavnih prepreka da se nađu ubice i nalogodavci brutalne likvidacije novinara Kucijaka koji je ubijen zbog tema o korupciji i zloupotrebi evropskih dotacija u poljoprivredi o kojima je pisao, što je priznao i nadležni tužilac.

Predsednik Andrej Kiska odlučio je da danas privremeno poverio resor unutrašnjih poslova premijeru Peteru Pelegriniju.

Ubistvo mladog novinara i njegove verenice 21. februara Slovaci su doživeli kao direktni udar na slobodu govora, pošto je Kucijak pisao o korupciji, mahinacijama i vezama slovačkih tajkuna i italijanske mafije Ndrnageta s visokim zvaničnicima vladajuće stranke SMER bivšeg premijera Fica, a Kucijakava saznanja dalje obrađuje i objavljuje međunarodni novinarski instražni tim.

U javnosti vlada bojazan da šef policije ostaje na funkciji, iako su ostavke podneli ministri unutrašnjih poslova i Ficova vlada upravo kako bi se afere zataškale.

Svoju zabrinutost za novinare u Slovačkoj izraziće u četvrtak i Evropski parlament koji će, kako saznaje Euractiv.sk, u neobavezujućoj rezoluciji predložiti ono što traže demonstranti na ulicama Bratislave i desetina drugih gradova - da istragu ubistva Kucijaka vodi međunarodni tim, pod komadnom Europola i da ima potpuni uvid u dosije istrage.

Evropski parlament osudiće i uvrede koje novinarima, kao što je posebno slučaj u Slovačkoj i Češkoj, upućuju najviši zvaničnici a zahtevaće od Evropske komisije i država članica da predlože mere zaštite novinara.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side