22.06.2018 Bukurešt

Šef rumunske vladajuće partije osuđen na zatvor obećao nove zakone

Šef rumunske vladajuće partije osuđen na zatvor obećao nove zakone Foto: Pixabay
Lider rumunske vladajuće Socijal-demokratske partije Liviu Dragnea koji je juče osuđen na 3,5 godine zatvora u slučaju fiktivnog zapošljavanja, izjavio je danas da će raditi na usvajanju i primeni novih zakona koji kritičari smatraju da će ugroziti borbu protiv korpupcije.

Socijaldemokrate su danas ponovile podršku svom lideru, koji važi za jednog od najuticajnijih u zemlji navodeći da bi trebalo da se smatra nevinim dok ne bude doneta pravosnažna presuda.

Dragnea je danas rekao da će njegova stranka biti čvršća i radikalnija u donošenju zakona. On se izvinio Rumunima koji su u zatvoru zbog, kako smatra, "neustavnih zakona"

Lider vladajuće stranke (55) ipak neće otići u zatvor dok presuda koju je izrekao vrhovni kasacioni sud ne prođe žalbeni postupak. Dragnea tvrdi da nije kriv za nedela koja mu se stavljaju na teret.

Presuda dolazi u vreme dubokih napetosti između vladajuće većine i rumunskog pravosuđa koje vlasti optužuju da stvara "paralelnu državu" i "izmišlja slučajeve" protiv političara.

Dragnea, šef vladajuće partije i predsednik donjeg doma parlamenta, proglašen je krivim da je "podstakao" dva radnika centra za zaštitu dece da rade za lokalni ogranak partije koju je u tom trenutku vodio.

Te aktivnosti su se dešavale između 2006. i 2012, u vreme kada je Dragnea bio predsednik okružnog saveta i kada su ga, prema rečima svedoka, potčinjeni gledali kao "boga". Tužilaštvo tvrdi da je naneta šteta od 24.000 evra.

Antikorupcijsko tužilaštvo je za Dragneu tražilo 7,5 godina zatvora.

Već osuđen na dve godine zatvora zbog izborne prevare, što ga onemogućava da bude premijer, Dragnea je u posebnom slučaju osumnjičen za proneveru novca iz evropskih fondova.

Dragnea je danas odbio da podnese ostavku na mesto predsednika donjeg doma parlamenta.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side