Šef libijske vlade u Tripoliju rešen da povrati kontrolu nad celom zemljom
04.06.2020 Ankara

Šef libijske vlade u Tripoliju rešen da povrati kontrolu nad celom zemljom

Šef libijske vlade u Tripoliju rešen da povrati kontrolu nad celom zemljom Foto: Beta, AP
Šef libijske vlade koju priznaju UN Fajez al Saradž, rekao je danas tokom posete Ankari da je "rešen" da povrati kontrolu nad celom Libijom posle niza pobeda nad snagama svog rivala koji drži istok zemlje, komandanta Kalife Haftara.

"Naša borba se nastavlja i rešeni smo da pobedimo neprijatelja, uspostavimo državnu kontrolu nad celom našom zemljom i uništimo sve koji ugrožavaju izgradnju građanske, demokratske i moderne države," rekao je Saradž posle susreta sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji mu pruža podršku.

Sastanak Erdogana i Saradža održava se neposredno posle objave Saradžove Vlade nacionalnog jedinstva, čije sedište je u Tripoliju, da su ceo Tripoli i njegova okolina vraćeni pod kontrolu njihovih snaga, što je veliki poraz za Haftarove snage.

Haftarove snage nedavno su izgubile nekoliko strateških tačaka u zapadnoj Libiji.

Iako su UN objavile u sredu da će se nastaviti pregovori između libijskih zaraćenih snaga, Saradž je ukazao da odbija da sedne za pregovarački sto sa "ratnim zločincem (Haftarom) zato što on nikad nije partner u političkom procesu". Pregovori dve strane u prekidu su više od tri meseca.

Erdogan je osudio zemlje koje podržavaju komandanta Haftara ali ih nije imenovao. Haftara podržavaju Rusija, Francuska, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati.

"Istorija će suditi onima koji su, podržavajući pučistu Haftara, ubacili Libiju u krvoproliće i suze", rekao je turski predsednik.

Snage povezane sa vladom u Tripoliju juče su objavile da su povratile kontrolu nad Međunarodnim aerodromom u Tripoliju koji su Haftarove snage zauzele prošle godine. Haftarove snage bazirane na istoku krenule su u ofanzivu u aprilu prošle godine da glavni grad Tripoli preotmu od Vlade nacionalnog jedinstva koju podržavaju UN.

Ankara i libijska Vlada nacionalnog jedinstva pojačali su saradnju od kada je u novembru potpisan sporazum o vojnoj saradnji koji obuhvata sporni dogovor o pomorskoj saradnji kojim se proširuju pomorske granice Turske.

Libija je u haosu od pada režima Muamara Gadafija 2011. godine a sukob se protekle godine pojačao sa sve većim uplitanjem stranih sila. Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija podržavaju Haftarovu stranu, a Turska Vladu nacionalnog jedinstva.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side