Šef kineske diplomatije Vang Ji na evropskoj turneji
27.08.2020 Beograd

Šef kineske diplomatije Vang Ji na evropskoj turneji

Šef kineske diplomatije Vang Ji na evropskoj turneji Foto: AP/Andrew Medichini
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji krenuo je u evropsku turneju radi popravljanja odnosa Pekinga i Brisela, ali i da pokuša da ubedi Evropljane da se odupru kampanji SAD za izbegavanje saradnje s Kinom, preneo je danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.


Mediji ukazuju da bi predmet razgovora mogao biti i kineski Huavej koji je sve više onemogućen da učestvuje u izgradnji 5G mreža.

Šef kineske diplomatije počeo je turneju evropskim zemljama s ciljem da obnovi zahladnele odnose dok raste zabrinutost zbog agresivne spoljne politike Kine u jeku pandemije COVID-19. Zabrinutost raste i zbog tenzija Vašingtona i Pekinga, piše Volstrit džurnal, ističući da je obilazak pet zemalja označen kao unapređenje saradnje u obnovi svetske ekonomije i borbi protiv koronavirusa.

Evropa je pokušavala da izbegne da zauzme stranu u sve dubljem sporu Vašingtona i Pekinga, ističe američki list. Iako je većina Evropljana više naklonjena SAD, i glasači i političari su gnevni zbog nasrtaja administracije Donalda Trampa, uključujući tarife, kritike evropske potrošnje na vojsku i jednostranih povlačenja iz Pariškog klimatskog sporazuma i nuklearnog dogovora s Iranom.

Mnogi Evropljani su do pre nekoliko godina Kinu videli kao potencijalnog partnera, ali je sve veći nacionalizam pod predsednikom Si Đinpingom izmenio tu percepciju, dok je evropska diplomatija nedavno zahladila prema Kini, premda evropske kompanije produbljuju veze s tom zemljom, dodaje Volstrit džurnal. EU je prošlog meseca uvela sankcije Kini zbog odnosa prema Hongkongu, približavajući se tvrđem stavu Trampove administracije prema Pekingu.

Kineski predsednik sledećeg meseca će održati video samit s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja trenutno predsedava Evropskom unijom, kao i drugim visokim evropskim zvaničnicima. Nemačka se veoma oslanja na prodaju u Kini, i za izvoz i za proizvodnju u toj zemlji, i, kako navodi Volstrit džurnal, Berlin se nada da će snažan kineski oporavak posle mera ograničenja podići nemačku prodaju, posebno automobila.

Kina diplomatskom ofanzivom nastoji da šarmira Evropu da se odupre kampanji SAD za izbegavanje saradnje s Pekingom, ocenjuje Blumberg.

Vang će posle Italije, gde je počeo evropsku turneju, posetiti Holandiju, Norvešku, Francusku i Nemačku. Njegov dolazak usledio je pošto je američki državni sekretar Majk Pomeo proteklih meseci dva puta bio u Evropi i upozorio da Kina predstavlja veću pretnju od Rusije.

Za Kinu, ocenjuje Blumberg, evropska turneje šefa diplomatije deo je šireg napora da se stabilizuju ključni odnosi širom sveta, posebno dok SAD nastoje da isključe Huavej iz 5G mreža, promene globalni lanac snabdevanja i spreče kineske aplikacije poput TikToka da pristupe američkim podacima.

Vangova poseta Evropi uveliko se vidi kao misija gašenja požara s obzirom na uspeh SAD u privoljavanju evropskih zemalja da zauzmu tvrđi stav prema Kini, ističe Politiko, ukazujući da je Pompeo pre dve nedelje u Evropi rekao da je "izazov odupiranja pretnji Kineske komunističke partije na neki način gori od hladnog rata".

U Evropi će Vang takođe pokušati da brani početni diplomatski odgovor Kine na pandemiju izazvanu korona virusom, navodi portal, dodajući da su evropske diplomate kritikovale Peking da koristi krizu u propagande svrhe i širi dezinformacije o poreklu virusa.

Posle sastanak s italijanskim ministrom spoljnih poslova Luiđi di Majom, Vang je rekao da odnose Kine i Evrope remeti "spoljašnje mešanje", dodajući da je u interesu obe strane da "odagna takvo mešanje", što je, kako ukazuje Politiko, prikrivena referenca na SAD, pošto nije naveo na koga konkretno misli.

On je rekao da se i Kina i Italija suočavaju s "izazovima protekcionizma i unilateralizma, kao i mentalitetom hladnog rata", ali da Kina ne namerava da se "upušta u takav hladan rat", dodajući da je to povratak u istoriju.

S druge strane, Huavej postaje sve važniji u odnosima EU i Kine, dok raste broj zemalja koje razmatraju da isključe tu kompaniju iz svoje infrastrukture usled kombinacije zabrinutosti za bezbednost, pritiska SAD i težnje da se podrže evropski proizvođači poput Eriksona i Nokije.

Za Huavej bi, kako navodi Politiko, mogli biti posebno važni razgovori u Holandiji i Nemačkoj koje još nisu donele odluku o toj kompaniji i koje je Pompeo zaobišao tokom svoje posete Evropi.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side