Šef diplomatije Izraela: Aneksija Zapadne obale se ne očekuje danas
01.07.2020 Jerusalim

Šef diplomatije Izraela: Aneksija Zapadne obale se ne očekuje danas

Šef diplomatije Izraela: Aneksija Zapadne obale se ne očekuje danas Foto: Beta / AP
Ministar odbrane Izraela Gabi Aškenazi izjavio je jutros da ne veruje da će danas biti ikakvih poteza u vezi sa najavljenom aneksijom delova Zapadne obale.

"Ne znam da li će biti najave o proširenju suvereniteta, morate pitati premijera o tome. Čini se neracionalno da će se to danas desiti", rekao je Aškenazi za izraelski vojni radio.

Taj radio javlja da je Aškenazi u utorak rekao zvaničnicima SAD da bi Izrael trebalo da sačeka veću međunarodnu saglasnost pre nego što to pokrene.

"To je dug proces koji se mora ostvariti preko dijaloga bez nanošenja štete stabilnosti i mi smo usred toga. Premijer razume da to mora biti proces u skladu s nekim redom i nećemo kroz to proći bez informacija o situaciji od odbrambenih zvaničnika", rekao je ministar spoljnih poslova Izraela, bivši načelnik Generalštaba.

"Tajms ov Izrael" navodi da su Izraelci čekali jutros da čuju šta će premijer Benjamin Netanjahu reći o svom najavljenom planu aneksije delova Zapadne obale.

Na osnovu koalicionog sporazuma o novoj vladi nacionalnog jedinstva 1.jul je određen kao datum kada može da počne primena bliskoistočnog predloga predsednika SAD Donalda Trampa koji utire put aneksiji svih jevrejskih naselja i doline Jordan,što čini oko 30 procenata Zapadne obale.

Međutim, sada se čini da premijer i njegovi saradnici nagoveštavaju da danas neće biti dramatične akcije.

Palestinci su odbacili Trampov plan kojim se teoretski predviđa osnivanje palestinske države ali su rekli da su spremni da razgovaraju o alternativama s Izraelcima.

"Nećemo sedeti za pregovaračkim stolom gde se aneksija ili Trampov plan predlažu", rekao je palestinski zvaničnik visokog ranga Saeb Erekat Frans presu u utorak.

On je ocenio da to nije plan već projekat da se legalizuje okupacija.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. godine, kada je osvojen i pojas Gaze i istočni Jerusalim. Palestinci teže da na svim tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

Netanjahu se sastao u utorak u Jerusalimu sa ambasadorom SAD u Izraelu Dejvidom Fridmanom i izaslanikom Bele kuće Avijem Berkovicem i kako se čini nagovestio da će propustiti 1. jul, datum za koji je najavio početak kontroverznog procesa, preneo je AP.

Izraelski lider je rekao da će se diskusije sa SAD o njegovom planu aneksije nastaviti "u narednim danima".

Taj plan prekrajanja mape Bliskog istoka naišao je na oštre međunarodne kritike.

Generalni sekretar UN, EU i vodeće arapske zemlje su svi rekli da će aneksija prekršiti međunarodno pravo i uveliko podriti izglede za palestinsku nezavisnost.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side