Secuko Tarlou primila Nobelovu nagradu za mir u ime ICAN-a i pozvala na zabranu nuklearnog oružja
10.12.2017 Oslo

Secuko Tarlou primila Nobelovu nagradu za mir u ime ICAN-a i pozvala na zabranu nuklearnog oružja

Secuko Tarlou primila Nobelovu nagradu za mir u ime ICAN-a i pozvala na zabranu nuklearnog oružja Foto: Beta, AP
Vodeća aktivistkinja Međunarodne kampanje za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN) Secuko Tarlou primila je danas Nobelovu nagradu za mir na ceremoniji u Oslu u ime dobitnika ICAN-a i pozvala na zabranu nuklearnog oružja.

Japanka Secuko Tarlou je preživela američki nuklearni napad na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine. Ona je u međuvremenu otišla u Kanadu i dobila državljanstvo te zemlje

Secuko Tarlou je uporedila cilj Međunarodne kampanje za ukidanje nuklearnog oružja sa svojom borbom da preživi napad na Hirošimu, prenela je agencija AP.

Prisećajući se događaja u Hirošimi 1945. godine, kada je imala 13. godina, kazala je da je nakon eksplozije ostala pod ruševinama škole, ali da je ugledala svetlost i polako uspela da se bezbedno izvuče.

"Sada je naša svetlost sporazum o zabrani (nuklearnog oružja)", rekla je ona.

Taj sporazum potpisalo je 56 zemalja, od kojih nijedna nije nuklearna sila, ali su ga ratifikovale samo tri. Da bi stupio na snagu potrebno je da ga ratifikuje 50 država.

Direktorka ICAN-a Beatris Fin, koja je uz Secuko Tarlou primila Nobelovu nagradu za mir, ocenila je da, iako je sporazum daleko od ratifikacije, "ipak sada imamo nedvosmislenu normu protiv nuklearnog oružja".

"Ovo je put napred. Postoji samo jedan način da se spreči upotreba nuklearnog oružja - zabrana i njegovo uklanjanje", kazala je Beatris Fin.

Dobitnici Nobelovih nagrada proglašeni su u oktobru, a nagrade se svake godine uručuju 10. decembra na dan smrti naučnika, industrijalca i filantropa Alfreda Nobela.

Priznanje je ustanovio Alfred Nobel (1833-1896) kako bi svake godine bile nagrađene ličnosti koje su dale značajan doprinos čovečanstvu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side