Sebastijan Kurc smenjen u glasanju o nepoverenju u parlamentu
27.05.2019 | 17:15h ► 21:05h Beč

Sebastijan Kurc smenjen u glasanju o nepoverenju u parlamentu

Sebastijan Kurc smenjen u glasanju o nepoverenju u parlamentu Foto: Beta / AP
Austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu izglasano je danas nepoverenje u parlamentu deset dana posle izbijanja skandala oko video snimka sa Ibice zbog koga se raspala njegova koalcija sa ekstremnom desnicom.

Nepoverenje kancelaru izglasno je glasovima Socijaldemokratske partije i ekstremnodesničarske Slobodarske partije FPO, čiji vođa je bio primoran da podnese ostavku sa mesta vicekancelara i šefa stranke posle objavljivanja kompromitujućeg videa.

Glasanje o nepoverenju vladi zatražila je Socijaldemokratska partija a doskorašji koalicioni partner, FPO najavio je da će takođe glasati za nepoverenje vladi kancelara Sebastijana Kurca.

Vladajuća koalicija u Austriji se raspala pre nedelju dana nakon objavljivanja kompromitujućeg video snimka o FPO. Kurc je smenio sve ministre svojih koalicionih partnera FPO tehnokratama koji je trebalo da budu u vladi do prevremenih izbora koje je najavio za septembar.

Kurc je tražio nove izbore u septembru ali su pre toga opozicione Socijaldemokrate tražile glasanje o nepoverenju vladi.

 

Vratićemo se na vlast još jači

Sebastijan Kurc, kojem je parlament danas izglasao nepoverenje, izjavio je da će se on i njegova konzervativna Austrijska narodna stranka (OVP) vratiti na vlast još jači.

Austrijski parlament izglasao je danas nepoverenje mladom lideru koji ima znatnu podršku birača i time otvorio put ka parlamentarnim izborima u toj zemlji.

Manje od tri sata pošto mu je izglasano nepoverenje, Kurc se pojavio pred razdraganim pristalicama isped sedišta OVP u Beču i obećao da promene koje je njegova vlada započela pre dve godine "neće biti okončane danas".

Kurc je rekao da će pomoći privremenoj, tehničkoj vladi da obezbedi stabilnost narednih meseci i da će se boriti za povratak na premijersku funkciju. "Na kraju će narod odlučiti u septembru i ja sam srećan zbog toga", kazao je okupljenim pristalicama koje su skandirale "kancelar Kurc".

Smenjivanje kancelara u parlamentu usledilo je posle deset dana političkih previranja u Austriji, započetih kada je Kurc raskinuo vladajuću koaliciju s krajnje desnom Slobodarskom partijom Austrije (FPO), pošto je objavljen snimak star dve godine na kojem njen lider i doskorašnji vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe navodnoj ruskoj preduzetnici nudi političke usluge u zamenu za donacije.

Novi izbori biće održani u septembru, a predsednik Austrije Aleksander Van der Belen sada treba da imenuje tehničku vladu koja će zemljom upravljati do tada.

Kurc je danas kritikovao stranke čiji su mu poslanici izglasali nepoverenje - opozicionu Socijaldemokratsku partiju i FPO, rekavši da je od njih čuo "samo jednu stvar, da Kurc mora da ode" i da je to jedina platforma tih partija. Glasanja o poverenju su česta u austrijskoj politici, ali današnje je prvo koje je bilo uspešno u modernoj istoriji te zemlje. Rezultat današnjeg glasanja, navodi agencija APA, znači da će Kurc za sada biti austrijski kancelar s najkraćim stažom od 1945. godine, posle 525 dana na toj funkciji. Izglasavanjem nepoverenja Kurc je izgubio mogućnost da nastupa u predizbornoj kampanji kao kancelar, ali je i dalje popularan među biračima.

Njegova OVP osvojila je najviše glasova na jučerašnjim izborima za Evropski parlament - 34,9 odsto, oko osam odsto više nego na prethodnim izborima 2014. godine. Kurc (32) koji je stupanjem na dužnost kancelara krajem 2017. godine postao najmlađi evropski lider, rekao je danas u parlamentu, pre glasanja
o poverenju, da je "ponosan i zadovoljan onim što je njegova vlada uradila u prethodnih godinu i po dana".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side