19.03.2018 Strazbur

Savet Evrope pozvao Rusiju da 'aktivno učestvuje'

Savet Evrope pozvao Rusiju da 'aktivno učestvuje' Foto: prtscr ytb
Generalni sekretar Saveta Evrope, Torbjorn Jagland, pozvao je danas predsednika Rusije Vladimira Putina, ponovo izabranog u nedelju po četvrti put, da njegova zemlja "aktivno učestvuje" u toj organizaciji, koja je od juna 2017. godine uskraćena za važan budžetski doprinos Moskve.

"Nadam se da će u narednim godinama vašeg predsedavanja, vaša zemlja aktivno učestvovati u svim aktivnostima Saveta Evrope", napisao je Torbjorn Jagland u pismu Putinu kojem mu čestita ponovni izbor.

"Rusija je važna članica naše organizacije", istakao je Jagland je, rekavši da je to "zajednička dužnost" Moskve i Saveta Evrope da "zajedno rade" na poštovanje ljudskih prava na evropskom prostoru.

Odnosi Rusije i Saveta su posebno zategnuti od aprila 2014. godine i suspenzije prava glasa ruskih poslanika u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, što je bio odgovor na rusku aneksiju Krima.

Posle izglasanja tih sankcija, ruski izabrani zvaničnici su napustili tu skupštinu, bojkotujući njen rad. Ruske vlasti su zauzvart juna 2017. odlučile da zamrznu svoj godišnji doprinos od 33 miliona evra budžetu Saveta Evrope.

To je bio udarac za instituciju iz Strazbura, čiji je Moskva jedan od šest glavnih finansijera, uz Italiju, Francusku, Nemačku, Veliku Britaniju i Tursku.

Savet Evrope okuplja 47 država. Njegova glavna misija je odbrana ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, a posebno se oslanja na svoj pravosudni organ, Evropski sud za ljudska prava (ECHR).

Parlamentarna skupština Saveta Evrope koja nema zakonodavnu vlast, treba da promoviše dijalog, uključujući i o pitanjima koja se odnose na demokratiju i ljudska prava - ima 648 članova i njihovih zamenika, poslanika parlamenata zemalja članica Saveta Evrope.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side