21.05.2019 Strazbur

Savet Evrope kritikovao Mađarsku zbog kršenja ljudskih prava

Savet Evrope kritikovao Mađarsku zbog kršenja ljudskih prava Foto: Pixabay
Savet Evrope otvoreno je danas kritikovao Mađarsku zbor kršenja ljudskih prava, posebno zbog tretmana prema izbeglicama, i pozvao vlasti da hitno poboljšaju situaciju.

"Kršenje ljudskih prava ima negativan uticaj na celokupni sistem zaštite i vladavinu prava, i to se mora hitno rešiti", izjavila je komesarka za ljudska prava u Savetu Evrope Dunja Mijatović, koja je u februaru posetila Mađarsku.

Komesarka u izveštaju traži od mađarskih vlasti da izbegavaju govore i kampanje protiv migranata jer to podstiče ksenofobiju.

Prema njenim rečima, stav mađarske vlade protiv imigracije prenet je u pravni okvir što otežava prijem onih koji traže azil, kao i integraciju osoba čiji je izbeglički status rešen.

U izveštaju se navodi da su migranti primorani da traže međunarodnu zaštitu u dve tranzitne zone duž granice između Mađarske i Srbije, gde je podignuta ograda.

Komesarka je izrazila zabrinutost zbog "sistematskog pritvaranja migranata, među kojima ima dece, u tranzitnim zonama, i to bez ikakve pravne osnove".

Dodaje se da je mnogim migrantima uskraćena hrana dok su bili u tim zonama.

"Takođe sam zabrinuta zbog svedočenja o policijskom nasilju tokom prinudnog odvođenja stranaca", navela je komesarka.

U izveštaju se dodaje da pitanje izbeglica nije jedino koje izaziva zabrinutost, već se navodi da su mnoge organizacije civilnog društva na meti zastrašivanja, stigmatizacije i protiv njih se vode razne kampanje.

Komesarka je dodala da postoji zabrinutost i zbog reforme pravosudnog sistema i uticaja te reforme na nezavisnost pravosuđa.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side