Savet bezbednosti UN održao zatvorenu sednicu o Kašmiru
16.08.2019 Nju Delhi

Savet bezbednosti UN održao zatvorenu sednicu o Kašmiru

Savet bezbednosti UN održao zatvorenu sednicu o Kašmiru Foto: Pixabay
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održao je danas zatvorenu sednicu posvećenu situaciji u Kašmiru, prvi put posle više decenija, a pakistanska ambasadorka pri UN Maliha Lodi ocenila je da se time poništava tvrdnja Indije da je to njeno unutrašnje pitanje.

"Ovo je prvi put u više od 50 godina da je to pitanje izneto pred Savet bezbednosti. Mislim da ovaj sastanak poništava indijsku tvrdnju da je Džamu i Kašmir unutrašnje pitanje Indije", rekla je Lodi novinarima.

Posle sednice Saveta bezbednosti posvećenog nedavnoj odluci Indije da ukine ustavnu autonomiju Kašmira, Lodi je kazala da je današnji sastanak "prvi i ne poslednji korak" i da će "biti okončan tek kada narod Džamu i Kašmira dobije pravdu".

Kineski ambasador pri UN Džang Đun (Zhang Jun) rekao je da su članice SB UN izrazile "ozbiljnu zabrinutost" zbog trenutne situacije u Kašmiru, uključujući "tamošnju situaciju u vezi s ljudskim pravima".

"Opšte je mišljenje članica (SB UN) da obe strane treba da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih poteza koji bi mogli dodatno da pogoršaju tenzije tamo, pošto su tenzije već veoma visoke i veoma opasne", kazao je Đun.

On je naveo da je konsenzus međunarodne zajednice da je status Kašmira, nedefinisan, da je to "međunarodno priznat spor" koji treba da bude rešen mirno, u skladu s Poveljom UN, rezolucijama SB UN i bilateralnim sporazumima.

Tenzije između Indije i Pakistana, dve nuklearne sile, dodatno su porasle otkako je Nju Delhi 5. avgusta ukinuo ; autonomiju svog dela ;Kašmira garantovanu indijskim ustavom. 

Kašimr je podeljen na indijski i pakistanski deo, a obe države tvrde da polažu pravo na ceo Kašmir. Taj ;teritorijalni spor doveo je do dva rata Indije i Pakistana posle njihovog sticanja nezavisnosti 1947. godine.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side