Savet bezbednosti bez odluke, napetost u Ukrajini raste
14.03.2014 Krim, Njujork

Savet bezbednosti bez odluke, napetost u Ukrajini raste

Savet bezbednosti bez odluke, napetost u Ukrajini raste Foto: AP
Savet bezbednosti Ujedninjenih nacija nije se izjasio rezolucijom oko ukrajinske krize. Istovremeno, napetost oko događaja koji bi mogli da prate nedeljno izjašnjavanje građana Krima o otcepljenju od Ukrajine raste.

 

Savet bezbednosti UN ponovo je sinoć razmatrao situaciju u Ukrajini, a SAD su ponudile nacrt rezolucije kojom bi referendum o nezavisnosti Krima bio proglašen nelegalnim, ali je Rusija najavila da će uložiti veto pa je glasanje o njoj odloženo. Ovo je bila šesta sednica Saveta bezbednosti UN posvećena situaciji u Ukrajini u poslednjih 12 dana, ali nijedna nije okončana konkretnim dogovorom ili akcijom.

Prema navodima diplomata koje prenosi Rojters, rezolucija bi pozvala zemlje da ne priznaju rezultate referenduma na Krimu, čiji je parlament već izglasao da želi da se pripoji Rusiji.

Ali Rusija, jedna od pet stalnih čalnica SB UN sa pravom veta, jasno je stavila do znanja da je protiv tog nacrta rezolucije, pa je odlučeno da se glasanje o njoj odloži najkasnije do subote kako bi bilo vremena za dalje pregovore, navodi britanska agencija.

Američka ambasadorka u UN Samanta Pauer, rekla je novinarima posle sastanka, da je cilj rezolucije da se promene nameree Rusije, "pre nego što životi nevinih budu izgubljeni".

Ona je dodala i da bi rezolucija "garantovala mirno rešenje ukrajinske krize, zasnovano na međunarodnom pravu i ovlašćenjima Saveta bezbednosti da, kada je potrebno, osiguraju bezbednost i mir u svetu".

Pauerova je referendum na Krimu opisala kao "organizovan na brzu ruku i neopravdan", ocenjujući ga kao kršenje suvereniteta Ukrajine.

Na sednici je govorio i predsednik prelazne ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk, koji je optužio je Rusiju za sprovođenje vojne agresije, rekavši da za nju nema nikakvog razloga niti osnova i ocenio je kao neprihvatljivu.

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin poručio je da Rusija ne želi rat zbog krize u Ukrajini.

"Rusija ne želi rat, niti to žele Rusi, a uveren sam i da Ukrajinci to ne žele", rekao je Čurkin, nakon obraćanja Arsenija Jacenjuka.

Rusi brane referendum

Čurkin je stao u odbranu referenduma na Krimu, rekavši da proističe iz pravnog vakuma u toj autonomnoj republici, koji je nastao kao rezultat "neustavnog zbacivanja vlade u Kijevu" prošlog meseca.

Nekoliko zapadnih diplomata izjavilo je da se nada da će se Kina, koja se pridružila ruskom vetu na tri rezolucije o Siriji 2011, ovog puta distancirati od Moskve.

Ambasador Kine u UN Liu Ðeji, rekao je da Peking poziva obe strane na uzdržanost i zalaže se za rešenje krize političkim i diplomatskim sredstvima.

Rezultati referenduma izvesni

Najmanje neizvesnosti ima oko rezultata referenduma. Juče objavljena istraživanja govore da će četiri petine stanovnika te urajinske pokrajine glasati za prisajedinjenje Rusiji. Krimski parlament je u utorak doneo deklaraciju o nezavisnosti koja vodi povezivanju s Rusijom, a referendum o tome je zakazan za nedelju.

Lider krimskih Tatara Mustafa Džemilev pozvao je NATO da interveniše na Krimu, kao na Kosovu, kako bi se izbegao "masakr".

"Ukoliko druge mere ne uspeju, onda NATO treba da interveniše kao na Kosovu", rekao je DŽamilev u telefonskom intervjuu za AFP iz Brisela, gde danas treba da se sastane sa zvaničnicima NATO.

Mnogo je neizvesnije da li u Ukrajini može da dođe do eskalacije sukoba.

Komandir opkoljene ukrajinske baze na Krimu, Julij Mamčur, poslao je danas očajnički poziv u pomoć svojim nadređenima, tražeći od njih da mu izdaju konkretna naređenja, ili će morati da upotrebi vatreno oružje, preneo je AFP.

Mamčur, komandir u vazdušnoj bazi Belbek u Sevastopolju, poslao je ukrajinskoj državnoj televiziji snimak u kojem poziva nadležne da mu izdaju jasna naređenja šta treba da radi, u situaciji rastućih tenzija na poluostrvu.

"Da bismo izbegli oružane sukobe, molim vas da, što je pre moguće, obavestite komandire šta treba da rade ako njihove jedinice ili članovi porodica budu u opasnosti. Ako ne donesete ovu odluku, ponašaćemo se u skladu sa statusom ukrajinskih oružanih snaga, čak i ako bude potrebno da otvorimo vatru", poručio je Mamčur.

Ukrajinska pogranična služba saopštila je juče da je u vreme patroliranja duž pograničnog rejona pucano na njen avion sa strane krimskog grada Armjanska, prenele su ukrajinske agencije. Služba tvrdi da je na avion pucano "sa ruskog kontrolnog punkta (...) iz oklopnog transportera", preneo je Ukrinform.

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov izjavio je da su na ruskoj strani granice nagomilane snage ruske vojske ‘spremne za invaziju’, ali i naglasio da veruje da bi napori međunarodne zajednice mogli da rezultuju okončanjem, kako je rekao, agresije zvanične Moskve i otklanjanjem rizika od rata. 

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da "povećava intenzitet" vojnih vežbi "na neisprobanim poligonima i u nepoznatoj okolini", uz granicu sa Ukrajinom.

Sukobi traju i izvan Krima. Prema posledjim izveštajima najmanje troje ljudi je poginulo, a više od 50 ranjeno i povređeno u sukobima proruskih i proukrajinskih pristalica tokom održavanja istovremenih mitinga u Donjecku, na istoku Ukrajine.

autor: VPS izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side