Saudijska Arabija ukinula smrtnu kaznu za maloletne osobe
26.04.2020 Rijad

Saudijska Arabija ukinula smrtnu kaznu za maloletne osobe

Saudijska Arabija ukinula smrtnu kaznu za maloletne osobe Foto: Beta / AP
Kralj Saudijske Arabije Salman naredio je ukidanje smrtne kazne za maloletne osobe, izjavio je danas visoki saudijski zvaničnik.

Ta odluka usledila je pošto je Vrhovni sud Saudijske Arabije nedavno naredio ukidanje kazne bičevanjem i njenu zamenu novčanom ili kaznom zatvora ili društveno korisnim radom.

Predsednik Komisije Vlade Saudijske Arabije za ljudska prava Avad Alavad potvrdio je odluku o ukidanju smrtne kazne za maloletna lica, navodeći da ona pomaže uspostavljanju "modernijeg kriivičnog zakonodavstva" i "pokazuje posvećenost Rijada nastavku sprovođenja ključnih reformi".

Alavad je najavio da će "biti novih reformi" i dodao da dve najnovije odluke o ublažavanju kazni odražavaju "kako Saudijska Arabija nastavlja s realizacijom ključnih reformi u oblasti ljudskih prava, čak i u vreme teškoća izazvanih pandemijom korona virusa".

Zahvaljujući najnovijoj naredbi kralja Salmana, smrtnu kaznu će izbeći najmanje šest muškaraca iz manjinske šiitske zajednice, osuđenih za zločine počinjene kada su imali manje od 18 godina.

Naredbom kralja Salmana s kraja 2018. godine, desetogodišnja zatvorska kazna propisana je kao maksimalna za maloletne osobe, osim za zločine za koje je predviđena smrtna kazna.

Od sada će desetogodišnja zatvorska kazna biti maksimalna za sva dela počinjena od maloletnih lica.

Međunarodne organizacije, među kojima su Amnesti internešenel i Hjuman rajts voč, dugo pozivaju Rijad da ukine smrtnu kaznu, naročito za maloletne osobe.

Smatra se da iza ublažavanja kazni stoji sin kralja Salmana i naslednik prestola, princ Mohamed bin Salman, koji se vidi i kao ključna osoba za udaljavanje od vahabizma, ultrakonzervativne interpretacije islama kojoj su i dalje privrženi mnogi Saudijci.

Mohamed bin Salman teži modernizaciji zemlje, privlačenju stranih investicija i poboljšanju reputacija Saudijske Arabije u svetu.

S druge strane, smatra se odgovornim za obračun saudijskih vlasti s liberalima, aktivistima za prava žena, piscima i reformistima. Iz sveta je oštro kritikovan zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u Turskoj 2018. godine izvršeno od agenata koji su radili za njega.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side