11.01.2019 | 18:40h ► 19:40h Bangkok

Saudijka koja traži azil će biti prebačena u Kanadu

Saudijka koja traži azil će biti prebačena u Kanadu Foto: Beta/AP/Sakchai Lalit
Saudijka koja je pobegla od porodice i traži traži azil napustiće danas Bangkok i avionom biti prebačena u Kanadu, rekao je šef tajlandske imigracione policije.


Šef policije Surašat Hakparn rekao je da će 18-ogodišnja Rahaf Mohamed Al-Kunun krenuti kasno večeras za Kanadu. Nije dao dodatne detalje.

On je ranije rekao da je nekoliko zemalja, uključujući Kanadu i Australiju, u pregovorima s UN komesarijatom za izbeglice (UNHCR) o prihvatu devojke.

Portparol kanadskog ministra spoljnih poslova rekao je da ne može da potvrdi da ona dolazi u Kanadu.

Ona je prošle subote zaustavljena u Bangkoku na putu za Australiju, ali je odbila da bude vraćena nazad u svoju zemlju navodeći da joj preti smrt. Devojka se zabarikadirala u hotelskoj sobi na aerodromu u Bangkoku, skrenula pažnju na sebe preko društvenih mreža i tražila da razgovara s predstavnicima Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), što joj je omogućeno.

Ona je rekla da je podvrgnuta fizičkom i psihičkom nasilju u svojoj porodici i da strahuje za život ako se vrati u zemlju. Ona je rekla da se plaši da će je članovi porodice ubiti zbog odbacivanja islama.

Njen slučaj ukazuje na pitanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji. Nekoliko Saudijki koje su bežale od zlostavljanja u svojim porodicama uhvaćeno je u pokušaju da traže azil u inostranstvu poslednjih godina i vraćeno kući.

 

Trudo potvrdio da je Kanada dala azil odbegloj Saudijki

Kanada je vrlo zadovoljna što je dala azil mladoj Saudijki Rahaf Mohamed Al-Kunun, koja je u pobegla od svoje porodice, rekao je danas kanadski premijer Džastin Trudo, potvrdivši izjavu tajlandskih vlasti o njenom odlasku u Kanadu.

"Mi smo joj dali azil. Oduševljeni smo što smo to učinili jer je Kanada zemlja koja vodi računa o tome koliko je važno braniti prava ljudi i žena širom sveta. I mogu da potvrdim da smo to uradili na zahtev UN", rekao je Trudo novinarima.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side