Saslušavanja komesara u EP: Han prošao glatko, Šuica tesno
04.10.2019 Brisel

Saslušavanja komesara u EP: Han prošao glatko, Šuica tesno

Saslušavanja komesara u EP: Han prošao glatko, Šuica tesno Foto: Beta / AP
U nastavku propitivanja kandidata za evrokomesare, u Evropskom parlamentu glatko je prošao Johanes Han, čiji će resor biti budžet, Margaritis Shinas je morao da odlučno brani svoj novi portfelj "Zaštita našeg načina života u EU" povezanog i s imigracijom, dok je Dubravka Šuica, uprkos primedbama, uspela da dobije dovoljnu podršku poslanika da bude na čelu resora "Demokratija i demografija".

Iako bez vidnije pažnje, podršku evropskih poslanika dobio je i bivši italijanski premijer Paolo Đentiloni, za mesto komesara za ekonomiju i to s jasnim opredeljenjem za otklon od doktrine isključivog "stezanja kaiša", i za korišćenje i budžetskih sredstava za članice EU čije privrede zapadnu u teškoće.

U prvim osvrtima medija i analitičara ocenjeno je da će "kejnzijanski pristup" Đentilonija morati da nadvlada i dalje snažan, iako delom promenjen stav Nemačke da je budžetska disciplina, posebno za zonu evra, ključ boljitka i oporavak privreda od teškoća, ali će Đentiloni podršku imati od južnih članica EU i Francuske.

Grupacija "Obnoviti Evropu", u kojoj su liberali i stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona, saopštila je da je "Šuica dobila tačno toliko da prođe, ali teško da će dati nadahnuće", pre svega pri sazivanju Konferencije o budućnosti EU, važne za Makrona.

Poslanik grupacije "Obnoviti Evropu" primetio je da je Šuica bila "previše oprezna", da je "mahom oklevala u odgovorima o izazovu preobražaja Evropske unije i o demografiji" - smanjivanju stanovništva zemalja EU. Šuicu je snažno podržala desnica iz "Evropske narodne partije".

Obrazlažući svoj program, ona je naglasila da će ključnu pažnju posvetiti većem uključivanju građana u demokratiju EU i sučeljavanje s demografskim promenama, za koje je rekla da su "duboki uzrok što neki ljudi gube veru u evropsku demokratiju".

Buduća komesarka za demokratiju i demografiju s teškoćom je objašnjavala i svoje stavove o "odbrani porodice", uključujući nejasnoće oko prava žena na abortus, mada je naglašavala da će se držati evropske vrednosti zaštite prava svih građana.

Na pitanje poslanika o poreklu njene imovine od pet miliona evra, odgovorila je uopšteno, rekavši da se njena "porodica žrtvovala da bi dobro živela".

Kako je saopšteno, grupe političkih koordinatora u odborima EP naknadno će dati konačnu ocenu sposobnosti Dubravke Šuice.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side