Šarli ebdo i posle pet godina od napada ostaje kritičar društva
06.01.2020 Pariz

Šarli ebdo i posle pet godina od napada ostaje kritičar društva

Šarli ebdo i posle pet godina od napada ostaje kritičar društva Foto: pixabay
Francuski satirični nedeljnik Šarli ebdo (Ćarlie Hebdo) u novom broju posvećenom petoj godišnjici terorističkog napada na njenu redakciju a u kojem je stradalo 12 novinara i karikaturista, kritikuje nove oblike cenzure i "nove gurue formatirane misli", prenose danas francuski mediji.

Nedeljnik će sutra tačno na godišnjicu napada nastaviti kritiku premu društvu u satirićnom duhu i sa crnim humorom od čega nije odustao ni posle napada.

"Juče smo mogli da psujemo Boga, vojsku, crkvu i državu... Danas moramo da naučimo da psujemo tiranska udruženja, manjinske zajednice, blogere i blogerke koji nam dele packe kao mali školski učitelji", napisao je Ris (Riš), direktor redakcije lista.

Ris je naveo da "politička korektnost nameće promenu pravopisa i savetuje nas da ne koristimo reči koje mogu nekome da smetaju". Novinar je kritikovao "nove cenzore koji sebe smatraju kraljevima sveta iza tastature pametnog telefona".

"Nekadašnji plamen pakla ustupio je mesto odvratnim tvitovima", dodao je Ris, čiji je list posle napada naveo da će i pored pretnji nastaviti satiru i kritiku društva i da nema tabue.

Na naslovnoj strani lista je crtež na kojem je džinovski pametni telefon na kojem su natpisi glavnih društvenih mreža koji lome jezik i ruku jednom karikaturisti. Naslov crteža je "Nove cenzure... Nove diktature".

U novom broju su prenete i izjave porodica ubijenih novinara, koje zahvaljuju listu što je nastavio borbu za slobodu izražavanja.

Peta godišnjica napada biće obeležena u svetlu društvenih tenzija u Francuskoj gde skoro mesec dana traju protesti i štrajk železnice zbog reforme penzija. Nastavljeni su i protesti građanskog pokreta "Žuti prsluci" koji su započeti u novembru 2018. godine.

Braća Šerif i Said Kuaši su 7. januara 2015. upali u redakciju satiričnog lista u Parizu gde su ubili 12 poznatih novinara i karikaturista uzvikujući da su "osvetili proroka (Muhameda)".

Među žrtvama su bili čuveni karikaturisti koji su se potpisivali nadimcima, Kabi, Volinski, Onore i Tinju, kao i bivši direktor redakcije lista Bernar Maris.

Redakcija lista od tada je premeštena na nepoznatu lokaciju koja liči, kako sami novinari kažu, na bunker s oružanim obezbeđenjem i rešetkama na prozorima.

Dan posle napada, Amedi Kulibali ubio je jednu policajku u predgrađu Pariza, a 9. januara je ubio četiri muškarca koje je uzeo kao taoce u jevrejskoj samoposluzi u Parizu.

U Francuskoj je 7. januara 2015. počeo talas napada džihadista bez presedana u toj zemlji, u kojima je stradala 241 osoba.

Deset meseci posle napada u januaru, dogodio se drugi, još veći teroristički napad u Parizu, 13. novembra, kada je poginulo 130, a više od 350 osoba povređeno.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side