19.10.2018 Vašington

SAD zabrinute zbog uticaja na glasača iz Rusije, Kine i Irana

SAD zabrinute zbog uticaja na glasača iz Rusije, Kine i Irana Foto: Pixabay
Zvaničnici američkih obaveštajnih agencija izrazili su danas zabrinutost zbog "tekućih kampanja" iz Rusije, Kine, Irana i drugih zemalja namenjenih podrivanju poverenja u američku demokratiju uoči parlamentarnih izbora polovinom novembra u SAD.

Američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost, Ministarstvo pravde, Federalni istražni biro (FBI) i ured direktora nacionalne obaveštajne službe izrazili su u zajedničkom saopštenju zabrinutost zbog "aktivnosti pokušaja uticaja na glasače" uoči parlamentarnih izbora ove godine i predsedničkih izbora zakazanih za 2020. godinu.

U saopštenju se dodaje da tekuća kampanja ima više oblika, kao što su pokušaji uticaja na glasače putem društvenih mreža ili širenja dezinformacija putem portparola "simpatičnog izgleda" raznih političara. Navode se i uticaji stranih medija koji promovišu engleski jezik, kao i opšte širenje strane propagande.

Američki zvaničnici rekli su prošle da je Rusija koristila slična sredstva kako bi 2016. uticala na predsedničku kampanju i izbore u SAD.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side