SAD, Velika Britanija i Kanada kažu da Rusija pokušava da ukrade informacije o vakcinama
16.07.2020 Beograd

SAD, Velika Britanija i Kanada kažu da Rusija pokušava da ukrade informacije o vakcinama

SAD, Velika Britanija i Kanada kažu da Rusija pokušava da ukrade informacije o vakcinama Foto: AP/Ted S. Warren
Velika Britanija, Sjedinjene Države i Kanada tvrde da Rusija pokušava da ukrade informacije istraživača koji rade na vakcini protiv KOVID-19.

Te tri države su danas navele da hakerska grupa APT29, nazvana i "Kozi Ber" (Cozy Bear), za koju se tvrdi da je deo ruske obaveštajne službe, napada akademske i farmaceutske istraživačke ustanove koje rade na razvoju vakcine protiv koronavirusa.

Obaveštajni zvaničnici smatraju da je cilj upornih napada na te ustanove koji se nastavljaju, krađa intelektualnog vlasništva, a ne ometanje istraživanja.

To je objavio britanski Nacionalni centar za kibernetičku bezbednost koji u tome sarađuje sa vlastima Sjedinjenih Država i Kanade.

Nije jasno da li su neke informacije zaista ukradene.

Hakersku grupu "Kozi Ber" Vašington je identifikovao kao jednu od dve povezane s ruskom državom. One su upale u računarsku mrežu Demokratskog nacionalnog komiteta i ukrale e-poštu uoči predsedničkih izbora 2016. godine.

Vlasti SAD već mesec dana iznose slične optužbe Kine.

Direktor FBI, Kris Rej, rekao je prošle nedelje da "Kina radi na ugrožavanju američkih zdravstvenih ustanova, farmaceutskih kompanija i akademskih institucija koje istražuju KOVID-19".

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side