SAD: Rusija može da izruči Snoudena
25.06.2013 Vašington

SAD: Rusija može da izruči Snoudena

SAD: Rusija može da izruči Snoudena
Bela kuća saopštila je danas da postoji jasna zakonska osnova da Rusija izruči SAD bivšeg službenika američke Nacionalne bezbednosne službe (NSA) Edvarda Snoudena, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin ranije odbacio američki zahtev.

"Iako nemamo sporazum o ekstradiciji s Rusijom, u svakom slučaju postoji jasna zakonska osnova da se izruči Snouden", rekla je portparol NSA Kejtlin Hajden za AFP.

Ona je kazala da bi Snouden, koji se sada nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma, mogao da bude izručen na osnovu putnih dokumenata koje poseduje i s obzirom na optužbe protiv njega.

"Prema tome, tražimo od ruske vlade da preduzme mere da izruči Snoudena bez odlaganja i da izgradi čvrstu saradnju kakvu smo imali, posebno posle bombaškog napada na Bostonski maraton", rekla je ona.

Komentarišući američki zahtev za ekstradiciju Snoudena, Putin je ranije rekao da Rusija nema sporazum sa SAD o izručenju i da stoga neće udovoljiti tom američkom zahtevu.

Pored toga, Snouden nije počino nikakav zločin na teritoriji Rusije, rekao je on.

Prema Putinovim rečima, Snoudenov dolazak je za Rusiju bio "potpuno neočekivan". 

"Stigao je kao putnik u tranzitu i ne trebaju mu ni viza, ni drugi dokumenti. On može da kupi kartu i ode gde god hoće. On nije prešao državnu granicu", naglasio je Putin.

Putin je na konferenciji za novinare tokom posete Finskoj rekao i da se nada da afera sa Snoudenom neće naneti štetu odnosima Moskve s Vašingtonom koji traži da ga Rusija pošalje u SAD, ali je nagovestio da ga Moskva neće izručiti.

Hajden je kazala da se Bela kuća "slaže s predsednikom Putinom da mi ne želimo da to pitanje ima negativan uticaj po bilateralne odnose".

Snouden se tereti za krađu, nedozvoljeno korišćenje informacija vezanih za nacionalnu bezbednost i samovoljno davanje poverljivih informacija neovlašćenim licima, a sve se odnosi na njegov javni istup u kome je otkrio da NSA prati celokupnu internet komunikaciju građana SAD sa ljudima u drugim zemljama.

Prema navodima pravnika, za ta dela preti kazna do 10 godina zatvora.

Snouden će biti deveta osoba u istoriji optužena pred američkim sudom po krivičnom zakonu "1917 akt špijunaže". Od devet do sada optuženih, sedam je procesuirano u vreme administracije predsednika Baraka Obame.

autor: VPS izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side