12.08.2017 Vašington

SAD podržavaju odlaganje referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana

SAD podržavaju odlaganje referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana Foto: Beta, AP
Vašington je pozvao iračke Kurde da odlože referendum o nezavisnosti zakazan za 25. septembar, saopštilo je predsedništvo iračkog Kurdistana.

U telefonskom razgovoru lidera tog autonomnog regiona Masuda Barzanija sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom potvrđena je želja SAD "da se referendum odloži".

Tilerson je, prema navodima predsedništva, rekao da se "problemi između regiona Kurdistana i vlade u Bagdadu moraju rešavati dijalogom između dve strane".

Barzani je odgovorio da "narod Kurdistana očekuje garancije i alternativu za svoju budućnost". Uprkos protivljenju Bagdada, Barzani je početkom juna objavio da će se 25. septembra održati referendum o nezavisnosti.

Ta objava se desila u delikatnom trenutku za irački Kurdistan, suočen sa ekonomskim problemima vezanim za pad cena nafte i prijem miliona ljudi raseljenih usled borbi protiv Islamske države. U tu borbu su uključeni i kurdski borci.

Referendum neće biti obavezujući ali bi pokrenuo proces osamostaljenja.

Irački lideri u Bagdadu osuđuju poteze kurdskih vlast kao protivne ustavu. Referendumu se protive i susedi, Turska i Iran, koji se plaše da bi to uticalo i na njihove kurdske manjine.

Pozivi za odlaganje referenduma postoje i među samim iračkim Kurdima.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side