13.12.2017 London

SAD otvaraju novu ambasadu u Londonu, bez ograde

SAD otvaraju novu ambasadu u Londonu, bez ograde Foto: Beta/AP
Sjedinjene Američke Države (SAD) preseliće u januaru svoju ambasadu u Londonu u stakleni oblakoder s pogledom na reku Temzu, a izgradnja je koštala milijardu dolara.

Zgrada u Londonu koji je poslednjih godina na meti terorista, izdvaja se time što oko nje nema ograde, niti drugde uobičajenih betonskih barijera, te prolaznici mogu slobodno da joj se približe, navodi agencija AP.

Duž placa Ambasade su parkovi s klupama, a veštačko jezero i vodopad odvajaju zaštićenu stranu zgrade od prolaznika. Zvaničnici su istakli da jezero ne okružuje celu zgradu, pa joj se može prići s druge strane.

Ambasador SAD u Velikoj Britaniji Robert Džonson rekao je da je dvanaestospratnica, čije je otvaranje predviđeno 16. januara, građena da bude "prijateljska i bezbedna".

Džonson je kazao da se nada da će novu zgradu Ambasade posetiti i američki predsednik Donald Tramp tokom posete Londonu. Još nije utvrđen datum te posete, na poziv britanske kraljice Elizabete Druge.

"Nadamo se da ćemo ugostiti predsednika ovde", kazao je ambasador i dodao da očekuje da će Tramp biti "impresioniran građevinom i ljudima koji u njoj rade".

Nova zgrada Ambasade SAD zauzima uočljivu poziciju u centru Londona, na južnoj obali Temze, izgrađena umesto jedne ogromne betonske zgradu iz 1960.

Zvaničnici su rekli da bi renoviranje i modernizovanje stare zgrade Ambasade bilo preskupo, te je izabrana nova lokacija.

Nova zgrada u obliku velike staklene kocke duplo je veće od stare i predstavlja najskuplju zgradu čiju su izgradnju finansirale SAD.

Izgradnja je finansirana od prodaje drugih američkih nekretnina u Velikoj Britaniji i za nju nije utrošen novac poreskih obveznika u SAD.

Foto: Beta/AP

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side