SAD kritikovale evropske zemlje što nisu obeštetile žrtve Holokausta
29.07.2020 Beograd

SAD kritikovale evropske zemlje što nisu obeštetile žrtve Holokausta

SAD kritikovale evropske zemlje što nisu obeštetile žrtve Holokausta Foto: AP/Brendan Smialowski
SAD su danas kritikovale zemlje istočne i centralne Evrope, među kojima Hrvatsku i BiH, što nisu obeštetile žrtve Holokausta i njihove porodice pošto je sve manji broj preživelih iz Drugog svetskog rata.

Američko Ministarstvo spoljnih poslova (Stejt department) pozvalo je BiH, Belorusiju, Ukrajinu i posebno Poljsku jer "nisu odgovorile na zahteve o restituciji".

U izveštaju se pominju i Hrvatska, Letonija i Rusija, prenela je agencija AP koja ocenjuje da će to verovatno izazvati nezadovoljstvo država koje su pomenute u tekstu.

"Mnogo vremena je prošlo, a akcija je hitna", naveo je šef američke diplomatije Majk Pompeo (Mike) u izveštaju na oko 200 strana u kojem se pominju 46 zemalja i primena njihovih obaveza prema restituciji iz 2009. godine.

Izveštaj je trebalo da bude objavljen u martu ali je to odloženo zbog epidemije korona virusa i zabrinutosti da bi mogao da podstakne antisemitska dela tokom ekonomskom zastoja zbog epidemije.

"Kako obeležavamo 75. godišnjicu od kraja Holokausta, ostala je zaostavština masovne pljačke nacista" i to pitanje uglavnom nije rešeno, rekao je Pompeo.

Prema njegovim rečima, s obzirom na starost preživelih od Holokausta, od kojih mnogi žive u siromaštvu, izveštaj treba da bude podsetnik da zemlje moraju da deluju sa "većim osećajem hitnosti" kako bi se obezbedili restitucija ili obeštećenje za imovinu koja je oduzeta žrtvama Holokausta i drugim žrtvama nacističkog progona.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side