17.10.2018 Vašington

SAD: Evropska unija suviše spora u trgovinskim pregovorima

SAD: Evropska unija suviše spora u trgovinskim pregovorima Foto: Beta / AP
Američki ministar trgovine Vilbur Ros rekao je danas da Evropska unija suviše sporo napreduje u trgovinskim pregovorima s SAD i upozorio da strpljenje predsednika Donalda Trampa može uskoro da se iscrpi.

Tramp i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker dogovorili su se u julu da počnu pregovore s ciljem da se postigne potpuno ukidanje carina i subvencija na industrijske proizvode, izuzev automobilskog sektora, u nastojanju da izbegnu mogući trgovinski rat.

Ros je rekao novinarima u Briselu danas da je SAD-u "zaista potreban opipljiv napredak. Predsednikovo strpljenje nije neograničeno".

"Ovo nije planirano da bude petogodišnji projekat. Ovo je trebalo da bude nešto što se kreće brzo i na koopertivan način", rekao je Ros.

Ros je ovo izjavio dan posle razgovora sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom.

Malmstrom je rekla danas da SAD ne pokazuju "veliko interesovanje" da počnu razgovore s EU s ciljem zaključivanja trgovinskog sporazuma o industrijskim proizvodima.

Posle dogovora Trampa i Junkera radna grupa je zadužena da radi o izvodljivosti i okvirima takvog sporazuma, a prema Malmstrem rad te grupe zapravo još nije ni počeo. Ona je rekla da je sada "lopta u američkom dvorištu".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side