SAD, Britanija i Francuska napale Siriju
14.04.2018 | 09:00h ► 15:05h Damask

SAD, Britanija i Francuska napale Siriju

SAD, Britanija i Francuska napale Siriju Foto: Beta/AP/Hassan Ammar
Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska pokrenule su noćas vazdušne napade na ciljeve u Siriji, a u Damsku je dejstvovala prvotivvazdušna odbrana, javljaju svetske agencije.

 

 

Američki predsednik Donald Tramp naredio je "precizne udare SAD na postrojenja za hemijsko oružje sirijskog predsednika Bašara al Asada", a komandant Združenog generalštaba oržanih snaga SAD Džozef Danford potvrdio je da su izvedena tri udara.

Ovaj napad američki predsednik naredio je nedelju dana posle napada hemijskim oružjem u Dumi, u kojem je poginulo najmanje 60 ljudi, prenosi danas Glas Amerike.

Tramp je rekao da je operacija vojske SAD zajedno sa Britanijom i Francuskom u toku, ali nije govorio o detaljima.

"Naredio sam vojsci SAD da izvede precizne udare na mete koje su povezane sa postrojenjima za hemijsko oružje sirijskog diktatora Bašara al Asada", rekao je Tramp u Beloj kući, a obraćanje su prenosile sve televizije.

General Danford potvrdio je da su izvedena tri udara - prvi na naučni centar u blizini Damaska, drugi zapadno od Homsa i treći na lokaciji u blizini, za koju se sumnja da se na njoj nalazilo postrojenje za hemijsko oružje i komandni centar.

 

Savet bezbednosti UN danas u 17.00 na zahtev Rusije

Savet bezbednosti UN sastaće se danas u 17.00 (15.00 GMT) na zahtev Rusije, saopšteno je iz diplomatskih izvora posle napada SAD, Francuske i Velike Britanije na ciljeve sirijskog režima, javile su agencije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije danas da Moskva saziva hitnu sednicu Saveta bezbednosti zbog vojne akcije u Siriji.

 

Načelnik Generalštaba ruske vojske: Nema vojnih ni civilnih žrtava

Foto: Beta/AP/Pavel Golovkin

Ruska vojska danas je saopštila da u napadima SAD, Velike Britanije i Francuske protiv režima Bašar el Asada u Siriji nema ni civilnih ni vojnih žrtava, javile su agencije.

"Prema preliminarnim informacijama, među civilnim stanovništvom niti sirijskom vojskom nema žrtava", rekao je načelnik Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj na konferenciji za novinare.

Prema ruskoj vojsci, ukupno 103 krstareće rakete SAD, Francuske i Britanije, uključujući i američke rakete Tomahavk, su ispaljene, a 71 je presrela sirijska protivvazdušna odbrana opremljena sistemima sovjetske izrade.

"Ovo svedoči o velikoj efikasnosti ovih sistema (protivvazdušne odbrane) i odličnoj obuci sirijskog vojnog osoblja od strane naših stručnjaka", rekao je general Rudskoj.

Sirijska vojska raspolaže sistemima S-125, S-200, "Buk", "Kvadrat" i "Osa".

Imajući u vidu napade zapadnih zemalja, Moskva sada razmatra mogućnost isporuke modernih S-300 protivraketnih sistema Siriji i drugim zemljama, dodao je general.

Prema ruskoj vojsci, aerodromi sirijskih snaga nisu pretrpeli značajnu štetu u napadima, ali su "postrojenja koja se dovode u vezu sa takozvanim hemijskim programom Damaska delimično uništena".

Zgrade u tim postrojenjima dugo nisu korišćene i tamo nije bilo ni osoblja ni opreme, rekao je Rudskoj.

"Smatramo da napadi nisu odgovor na imaginarni hemijski napad, već reakcija na uspeh sirijskih snaga da svoju teritoriju oslobode od međunarodnog terorizma", rekao je on.

Rusija je prethodno saopštila da nije koristila svoje sisteme protivvazdušne odbrane u Siriji kako bi se suprotstavila napadima zapadnih zemalja na postrojenja u Siriji.

Sirijska vojska je ranije jutros saopštila da je jedna raketa pogodila naučni istraživački centar u Barzehu nedaleko od Damaska, oštetivši jednu zgradu, a da su u Homsu tri osobe povređene.

 

Sirijska vojska: Ispaljeno 110 projektila

Foto: Beta/AP/Hassan Ammar

Sirijska vojska saopštila je da su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska ispalile 110 projektila tokom zajedničkog napada na Siriju.

"Naša protivvazdušna odbrana efikasno je pogodila većinu tih projektila", rekao je general Ali Majhub u obraćanju na sirijskoj televiziji.

Majhub je rekao da je jedna raketa pogodila Naučni istraživački centar u Barzehu nedaleko od Damaska, oštetivši jednu zgradu, dok su u Homsu tri osobe povređene.

General je dodao da napadi "neće zaustaviti rat koji sirijska vojska vodi da bi iskorenila naoružane teroriste sa teritorije Sirije".

 

Francuska ministarka: Gađane tri lokacije u Siriji 

SAD, Francuska i Velika Britanija tokom noći su gađale "glavni istraživački centar" i "dva centra za proizvodnju tajnog hemijskog programa" sirijskih vlasti, izjavila je danas francuska ministarka odbrane Florans Parli.

Prema njenim rečima, na tim lokacijama su se razvijali kapaciteti za proizvodnju hemijskog oružja i ta mesta su pogođena.

"Cilj je jednostavan, a to je sprečavanje režima da ponovo koristi hemijsko oružje", rekla je ministarka Parli i dodala da niko ne traži konfrontaciju i eskalaciju sukoba.

 

Pročitajte i:

Tereza Mej: Napadi jasna poruka - svet neće tolerisati upotrebu hemijskog oružja

Merkel: Udari u Siriji neophodan i prikladan odgovor na hemijski napad

Putin: Napadi u Siriji čin agresije

Vučić: Srbija ne treba da se meša u igre velikih sila

Radić: Napad na Siriju ograničena akcija, nema novih napada

Stoltenberg podržava akciju u Siriji

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side