Rusko-tursko primirje u Siriji se drži uz manja kršenja
06.03.2020 Bejrut

Rusko-tursko primirje u Siriji se drži uz manja kršenja

Rusko-tursko primirje u Siriji se drži uz manja kršenja Foto: Beta / AP
Opozicioni aktivisti i nevladina organizacija koja prati rat u Siriji javljaju jutros da u Idlibu vlada relativan mir i da nema ruskih i sirijskih ratnih aviona iznad te oblasti posle proglašenja primirja.

Primirje koje su juče u Moskvi dogovorili predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan stupilo je na snagu noćas u ponoć.

U avionskim napadima u prošla tri meseca ubijeno je na stotine ljudi i poslati milioni ka turskoj granici nakon napada sirijske vlade na zadnje uporište pobunjenika, što je Rusija podržala. Rusija i Turska podržavaju suparničke strane u ovom konfliktu.

Situacija u severozapadnoj provinciji Idlib se pogoršala nakon što je Turska poslala tamo ;na hiljade vojnika. U sukobima, ;život je izgubilo 60 turskih vojnika i još više sirijskih od početka februara.

Nevladina sirijska opservatorija za ljudska prava, koja prati dešavanja u Siriji, izvestila je da ratni avioni Rusije i Sirije nisu bili u vazdušnom prostoru iznad Idliba u petak, ali je prijavila da je bilo manjih prekršaja u prva tri sata primirja.

Izgleda da je rusko-turski sporazum pomogao Rusiji da dođe do svog cilja, da dozvoli Siriji da zadrži kontrolu nad autoputem jug-sever, poznatijim kao M5, ocenjuje AP. Sirijske snage zauzele su taj autopout u poslednjoj ofanzivi na Idlib.

Prema dogovoru o prekidu vatre, u provinciji Idlib uspostavio bi se sigurnosni koridor oko autoputa istok-zapad poznatiji kao M4. Na tom putu ruske i turske snage trebalo bi da počnu zajedničke patrole od 15. marta.

Dva autoputa su, prema ;sporazumu, trebalo da budu otvorena pre kraja 2018. ali zbog protivljenja ekstremista povezanih sa Al Kaidom, te saobraćajnice ostale su zatvorene. Ponovno otvaranje autoputa M4 biće test za rusko-turski sporazum.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side