11.11.2017 Moskva/Podgorica

Rusko MSP spremno da štiti Šišmakova i Popova

Rusko MSP spremno da štiti Šišmakova i Popova Foto: Pixabay
Ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, koji su u Crnoj Gori osumnjičeni za pokušaj državnog prevrata i terorizma, imaće svu neophodnu pomoć i zaštitu Ministarstva spoljnih poslova Rusije (MSP), navodi se u pismu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Lavrov je time odgovorio na pismo lidera ruske parlamentarne partije Rodina Alekseja Žuravljova o tome kakve se mere preduzimaju za zaštitu Šišmakova i Popova, kao i zahteva da se "po mogućnosti preduzmu mere za njihov povratak u zemlju", upućeno sredinom oktobra.

"Po podacima koje posedujemo, državljani Rusije Eduard Šišmakov i Vladimir Popov u Crnoj Gori ili u drugim državama nisu bili privođeni. U slučaju da se Šišmakov i Popov, ili njihovi zvanični predstavnici, obrate MSP Rusije, ono je spremno da pruži svu neophodnu pomoć u zaštiti zakonskih prava i interesa ruskih državljana", navodi se u pismenom odgovoru Lavrova koji je prosledio opozicioni crnogorski Demokratski front.

U tom pismu Lavrov kaže da je sudski proces "u vezi sa takozvanim 'pokušajem državnog prevrata' 16. oktobra 2016. u Crnoj Gori", čiji su akteri lideri crnogorske opozicije Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Šišmakov i Popov, "ima očigledno izraženi karakter 'političke narudžbine' čiji je cilj diskreditovanje opozcionih snaga zemlje i potkopavanje poverenja Crnogoraca u Rusiju".

"Rezultati rada crnogorskih istražnih organa predstavljeni na prethodnim sudskim ročištima demonstriraju apsurdnost i neosnovanost iznešenih optužbi. Teze o 'ruskom tragu' izazivaju sumnje u adekvatnost i transparentnost istrage koju su sprovele vlasti u Crnoj Gori", navodi se u tom pismu.

U poruci se navodi da Rusija "kategorično odbacuje mogućnost zvanične umešanosti u bilo koji pokušaj organizacije protivpravnih akcija u Crnoj Gori i odbacuje, sa tim u vezi, površne i tendenciozne tvrdnje Podgorice i njenih inostranih mentora".

Lideri DF su tokom sudskog procesa izneli sumnju u postojanje Šišmakova i Popova.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side