15.12.2017 Moskva

Ruski predsednički izbori 18. marta

Ruski predsednički izbori 18. marta Foto: Beta, AP
Ruski predsednički izbori biće održani 18. marta, odredio je danas gornji dom parlamenta, Savet federacije.

Ukaz o zakazivanju predsedničkih izbora za 18. mart 2018, biće objavljen u ponedeljak, 18. decembra čime će se označiti početak tromesečne izborne kampanje, rekao je za ruske novinske agencije šef Odbora za ustavni zakon Andrej Klišas.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da će se na predsedničkim izborima kandidovati kao samostalni kandidat.

Kako navodi agencija Frans pres Putin je favorit. Njegov glavni protivnik Aleksej Navaljni ne može da se kandiduje zbog više presuda između ostalih za proneveru novca u slučajevima koje Navaljni smatra da su montirani.

Navaljni je rekao da će njegov pokret voditi kampanju za bojkot izbora ako mu ne bude dozvoljeno da učestvuje.

Predsednica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova rekla je danas za agenciju Interfaks da je dosada 23 kandidata izrazilo želju da učestvuje u predsedničkim izborima.

Datum izbora, 18. mart podudara se sa četvrtom godišnjicom potpisivanja ugovora o ruskom pripajanju poluostrva Krima, dva dana posle održavanja referenduma u toj oblasti koji su Kijev i Zapad proglasili nevažećim, navodi Frans pres.

 

Bivši ruski ministar proglašen krivim za uzimanje mita

Sud je danas proglasio bivšeg ruskog ministra za ekonomski razvoj Alekseja Uljukajeva krivim za primanje mita od dva miliona dolara na kraju suđenja za koje on tvrdi da su ga montirali bliski saradnici predsednika Vladimira Putina.

Uljukajev, najviši ruski zvaničnik uhapšen od 1993. godine, priveden je prošle godine u sedištu najvećeg naftnog prozivođača Rosnjefta, posle prikrivene operacije glavne ruske obaveštajne agencije.

Uljukajev je odbacio optužbe i rekao da mu je sve namestio uticajni generalni direktor Rosnjefta Igor Sečin.

Sudija Larisa Semionova je čitajući presudu rekla da je Uljukajev kriv za primanje mita za vreme vršenje zvanične funkcije.

Kazna koja mu je određena biće izrečena na kraju čitanja presude.

Tužioci su ranije ovog meseca tražili od suda da ga osudi na deset godina strogog zatvora i da mu se odredi kazna od oko pet miliona dolara.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side