Ruska vojska vežba na granici sa Ukrajinom, Merkelova i Keri upozoravaju
13.03.2014 | 11:39h ► 17:15h Moskva/Berlin

Ruska vojska vežba na granici sa Ukrajinom, Merkelova i Keri upozoravaju

Ruska vojska vežba na granici sa Ukrajinom, Merkelova i Keri upozoravaju
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da "povećava intenzitet" vojnih vežbi "na neisprobanim poligonima i u nepoznatoj okolini", uz granicu sa Ukrajinom.

U saopštenju se navodi da će se vežbe sprovoditi do karaja marta, u dve etape, u Rostovskoj, Belgorodskoj, Tambovskoj i Kurskoj oblasti.

U prvoj vežbi auto, artiljeriske i tenkovske jedinice kretaće se od stalnih lokacija do zadatih reona kombinovano: peške, železnicom i avionom i potom se smestiti na nepoznatoj lokaciji.

Navodi se da će posebna pažnja biti posvećena tajnom prebacivanju i maskiranju.

Komande jedinica sada "razrađuju metodiku organizacije različitih vidova borbe, rukovodenje jedinicama i vatrom pri ispunjavanju bojevih zadataka, uz obmanu protivnika i iznenadna dejstva", navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

Za vežbe se stvara "složena situacija, slična bojevim dejstvima uz imitaciju uslovnog protivnika".

U poslednjoj etapi, na poligonima će biti vežbano koordinisano bojevo dejstvo jedinica, priprema za upotrebu vatre, kao i umeće komandira u upravljanju artiljerijom.

Merkelova upozorava Rusiju na teške posledice

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas Rusiju na teške i dugoročne posledice ako nastavi sadašnjim kursom u ukrajinskoj krizi.

"Ako Rusija nastavi istim putem kao i poslednjih sedmica, to neće biti katastrofa samo za Ukrajinu... već će naneti veliku štetu i Rusiji, i ekonomski i politički", rekla je Merkelova u nemačkom parlamentu, Bundestagu.

Isključujući eventualnu vojnu akciju, Merkelova se, uz buran aplauz poslanika, založila za političko i diplomatsko rešenje ukrajinske krize i formiranje kontakt grupe za njeno rešavanje.

Merkelova je pozvala na rešavanje sukoba u Evropi "na principima 21. veka", a ne sledeći principe iz 19. i 20. veka koji su uveli kontinent u svetske ratove, a potom i u hladni rat.

Ona je rekla i da su Evropska unija i druge zemlje Zapada spremne da zamrznu bankovne račune i uvedu ograničenja na putovanja, ako Rusija odbije da uđe u "pregovore koji bi dali rezultate".

Kako je ukazala Merkelova, o teritorijalnom integritetu Ukrajine ne može se diskutovati, a raspoređivanje ruskih trupa na Krimu predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava.

Krimski parlament proglasio je nezavisnost tog poluostrva od Ukrajine, uoči referenduma u nedelju o pripajanju te autonomne ukrajinske oblasti Rusiji.

Krimski parlament je zakazao za 16. mart referendum na kojem će se građani izjasniti o pripajanju tog crnomorskog poluostrva Rusiji. Odluka o referendumu je doneta pošto je prozapadna opozicija smenila vlast u Ukrajini.

Novi ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, koga je juče primio američki predsednik Barak Obama, pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina na dijalog.

Keri: U ponedeljak moguće ozbiljne mere protiv Rusije

Američki državni sekretar Džon Keri je danas upozorio Rusiju da SAD i Evropa spremaju oštre mere kao odgovor na održavanje referenduma o pripajanju Krima Rusiji, zavisno od toga kako zvanična Moskva bude reagovala na taj referendum.

Keri, koji sutra putuje u London na sastanak sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim u ukrajinskoj krizi, rekao je članovima komiteta za aproprijaciju američkog Senata da će Moskva nesumnjivo na neki način odgovoriti na rezultate referenduma na Krimu, prenela je agencija AFP.

"Ukoliko ne bude pokazatelja da je moguć napredak u razrešenju ove krize, EU i SAD bi u ponedeljak mogle da preduzmu niz veoma ozbiljnih mera", rekao je Keri i dodao: "Mi ne želimo da budemo stavljeni u poziciju da moramo to da uradimo. Mi želimo da se poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine."

"S obzirom na okolnosti, mislim da nema mnogo mesta za sumnju kakav će biti ishod referenduma" na poluostrvu Krimu, koji ima istorijske veze sa Rusijom, naveo je američki državni sekretar.

"To se ne dovodi u pitanje. Pravo pitanje je da li je Rusija spremna da iznađe način da pregovara sa Ukrajinom, sa kontakt grupom, sa državama uključenim u ovaj spor, kako bi ovaj problem bio rešen na način koji poštuje legitimne interese tako da se ne krši međunarodni zakon", naveo je Keri.

On je u obraćanju senatorima izneo procenu da se na Krimu trenutno nalazi oko 20.000 ruskih vojnika, što je ipak manje od 25.000, koliko je dopušteno u skladu sa sporazumom Kijeva i Moskve o ruskim bazama na ukrajinskoj teritoriji.

Putin: Rusija nije izazvala krizu na Krimu

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija nije izazvala krizu na Krimu, javio je AP.

Obarćajući se zvanicnicima Paraolimpijske asocijacije u Sočiju, predsednik Rusije je rekao da "Rusija nije inicirala, niti je izazvala teške okolnosti sa kojima ste svi upoznati", misleći na krizu u Ukrajini.

On se zahvalio zvanicnicima Paraolimpijske asocijacije što su "ostali van politike".

 

autor: RF/VPS izvor: Beta/Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side