Ruska vakcina protiv koronavirusa će se zvati Sputnjik prema sovjetskom satelitu
11.08.2020 Beograd

Ruska vakcina protiv koronavirusa će se zvati Sputnjik prema sovjetskom satelitu

Ruska vakcina protiv koronavirusa će se zvati Sputnjik prema sovjetskom satelitu Foto: AP
Vakcina protiv koronavirusa koju je razvila Rusija nazvana je "Sputnjik V" (V za vakcinu), po sovjetskom satelitu, prvoj svemirskoj letelici koja je posalta u orbitu Zemlje, rekao je predsednik fonda uključenog u razvoj vakcine.


Više od milijardu doza je unapred naručilo 20 stranih država, rekao je Kiril Dmitrijev, i preciziraio da treća faza proba počinje sutra, a početak industrijske proizvodnje vakcine je predviđen za septembar.

Predsednik Vladimir Putin saopštio je da je u Rusiji danas registrovana prva u svetu vakcina protiv kovida-19.

Putin je na vio-sednici s Vladom, koju je direktno prenosila TV Rusija-24, rekao: "Koliko mi je poznato, jutros je prvi put u svetu registrovana vakcina protiv novog koronavirusa".

Ministarstvo odbrane Rusije je 20. jula saopštilo da je završilo kliničko ispitivanje vakcine koju je razradilo zajedno sa Institutom za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalej.

Predsednik fonda Dimitrijev je osudio "koordinirane medijske napade protiv ruske vakcine" kojim se pokušava da se diskredituje ruski pristup zbog "političkih razmimoilaženja".

"Politizovan pristup ruskoj vakcini od strane jednog broja zapadnih zemalja ugrožava život njihovih građana. Umesto što konstantno kritikuju Rusiju koja će biti prva zemlja na svetu da registruje vakcinu protiv koronavirusa, bilo bi bolje da se angažuju u konstruktivnom dijalogu sa nama", rekao je Dimitrijev.

Osvrćući se na naziv vakcine po satelitu, Dimitrijev izrazio želju za saradnjom sa SAD kao za vreme misije Sojuz-Apolo, tokom 1970-ih godina.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side