16.02.2017 Sarajevo

Ruska ambasada: Revizija tužbe može imati ozbiljne posledice po stabilnost BiH

Ruska ambasada: Revizija tužbe može imati ozbiljne posledice po stabilnost BiH Foto: Pixabay
Ambasada Rusije u BiH saopštila je danas da inicijativa o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu može imati najozbiljnije posledice po stabilnost, političku slogu i međuetnički dijalog u BiH.

Ta inicijativa, kako je navedeno u saopštenju, može imati ozbiljne posledice i po socijalni mir i ekonomski razvoj BiH, ali i stanje u regionu u celini.

U saopštenju se navodi da je Rusija garant Dejtonskog sporazuma i da kao takva podseća da je Međunarodni sud pravde u Hagu već doneo odluku u ovom predmetu, a da bi ponovno aktiviranje tužbe bio jednostrani potez koji nema podrške svih konstitutivnih naroda BiH, kao ni odobrenje državnih institucija, što je potrebno u skladu sa Ustavom.

"Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo da se još jednom pažljivo proceni celishodnost takve agende, koja radi na štetu odnosima u jačanju poverenja, dijaloga i saradnje, bez kojih napredak BiH kao multietničke države nije moguć", istaknuto je u saopštenju.

Iz ruske ambasade u BiH su naglasili da je veoma važno upozoriti inicijatore na njihovu odgovornost prema narodima BiH, zbog neizbežnog ozbiljnog koraka unazad u komplikovanom procesu međuetničkog pomirenja u zemlji, ocenivši da se znakovi tog procesa već vide.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović najavio je da će biti pokrenuta revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ako ekspertska grupa, predvođena agentom Sakibom Softićem, proceni da za to ima elemenata.

Sastanak te grupe trebalo bi da bude održan sutra u Sarajevu, a Izetbegović se danas sastao s pravnim ekspertima na konsultacijama pred odluku i pokretanju revizije presude.

Sastanak je trajao pet sati, ali se Izetbegović nije obratio novinarima.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw