17.08.2017 | 17:05h ► 17:48h Moskva

Rusija: Vojno rešenje na Korejskom poluostrvu vodilo bi u tragediju

Rusija: Vojno rešenje na Korejskom poluostrvu vodilo bi u tragediju Foto: prtscr ytb
Rusija je danas upozorila da bi vojni odgovor na krizu na Korejskom poluostrvu doveo do "ogromne" tragedije i pozvala sve strane da pokažu uzdržanost i spreče da situacija izmakne kontroli.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je novinarima da će "svaki pokušaj vojnog rešenja problema na Korejskom poluostrvu dovesti do tragedije ogromnih razmera, velikog broja žrtava na svim stranama, humanitarne, ekonomske i ekološke katastrofe", prenosi Tass.

Tenzije izmedju SAD i Severne Koreje porasle su pošto je Pjongjang prošle nedelje objavio detaljan plan o lansiranju četiri balističke rakete u vode oko američkog ostrva Guam u Pacifiku, na kojem se nalaze dve velike američke vojne baze i 7.000 vojnika.

Početkom ove nedelje napetost je ublažena posle umerenih izjava nekoliko visokih američkih zvaničnika i objave severnokorejskog lidera Kim Džong Una da za sada neće izdavati naredjenje o lansiranju raketa u pravcu Guama.

 

Isključivanje Rusije iz projekta muzeja Sobibor je dokaz istorijske amnezije

Moskva smatra da je odluka o neuključivanju Rusije u projekat stvaranja muzeja Sobibor očigledni dokaz istorijske amnezije, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Smatramo da je odluka medjunarodnog komiteta odgovornog za stvaranje obnovljenog muzeja na mestu nacističkog logora smrti Sobibor da ne dozvoli učešće Rusije u projektu očigledan dokaz istorijske amnezije. Potpuno je jasno da prisustvo na komemoracijama nije zamena za puno učešće u komitetu i njegovom radu kojim se odredjuje koncepcija muzeja, organizuju radovi i kontroliše finansiranje", navela je Zaharova.

Zaharova je rekla da je Rusija bila pozvana da učestvuje i da je poziv više puta prihvaćen, prenosi Tass. Inicijatori projekta su Poljska, Izrael, Holandija i Slovačka.

"Manje nas je iznenadila pozicija Varšave, čija je rusofobna politika i težnja ka antiruskom istorijskom revizionizmu svima odavno poznata. Mnogo nerazumljivije je to sa kakvom lakoćom su naši nesudjeni partneri na projektu, Izrael, Slovačka i Holandija, promenili stav o ruskom učešću", izjavila je Zaharova.

Ona je navela da su ambasadori sve četiri zemlje u Moskvi pozvani na razgovor u ministarstvo spoljnih poslova.

"Tokom mnogo godina smo javno sa svih nivoa slušali uverenja da je nemoguće osporiti ulogu Crvene armije u pobedi nad fašizmom, uveravani smo da naše učešće u projektu muzeja ima podršku", izjavila je Zaharova i dodala da je "u celoj situaciji najsramnije postupio Izrael".

Rusija je 2013. dobila poziv da učestvuje u obnovi memorijalnog centra u Sobiboru.

Koncentracioni logor Sobibor bio je aktivan od maja 1942. do oktobra 1943. Za to vreme je u gasnim komorama ubijeno izmedju 150.000 i 250.000 Jevreja iz Poljske i drugih evropskih zemalja.

Sobibor je likvidiran posle pobune zatvorenika koju je predvodio Aleksandar Pečerski, sovjetski oficir i ratni zarobljenik jevrejskog porekla.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side