16.10.2015 | 16:10h ► 19:20h Damask/Moskva

Rusija: Svi avioni su se vratili posle napada u Siriji

Rusija: Svi avioni su se vratili posle napada u Siriji Foto: Beta, AP
Svi ruski avioni i bespilotne letelice koje su sproveli vazdušne napade u Siriji, vratili su se bezbedno u svoje baze, saopštila je danas ruska vojska posle najave Turske da je oborila jednu neidentifikovanu letelicu u svom vazdušnom prostoru.

"Svi ruski avioni u Siriji vratili su se u svoje baze posle završenog zadatla. Ruski dronovi, koji nadgledaju situaciju u toj zemlji, normalno funkcionišu", izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane, general Igor Konašenkov.

Turska vojska saopštila je ranije danas da je oborila neidentifikovanu letelicu koja je narušila turski vazdušni prostor kod granice sa Sirijom.

Letelicu su oborili turski vojni avioni pošto su joj "prethodno tri puta uputili upozorenje" prema važećim propisima, navela je vojska.

Turska je ranije upozorila da su ruski avioni koji sprovode vazdušne udare u Siriji više puta povredili turski vazdušni prostor od početka meseca.

Lokalni mediji navode, pozivajući se na zvanične uzvore, da je reč o bespilotnoj letelici.

 

Rusija bombardovala 456 položaja od 30. septembra

Ruska vojska bombardovala je 456 položaja Islamske države od početka intervencije u Siriji 30. septembra, izjavio je danas šef ruske vojne operacije u Siriji, general Andrej Kartapalov.

"Sproveli smo 669 letova od početka operacije. Pogođeno je više od 456 položaja Islamske države", rekao je Kartapalov i dodao da su džihadisti "demoralisani" i da masovno dezertiraju.

Kartapalov je ranije u intervjuu za ruski list Komsomolska pravda, prvom intervjuu za ruske medije od početka intervencije u Siriji, rekao je da je ruska vojska koristila "razna tehnička, taktička i komunikaciona sredstva" u borbi protiv džihadista, dodajući da SAD "nisu ništa od toga videle".

"Za američku administraciju je poražavajuće da prizna da ne može da reši problem u Siriji bez Rusije. To je razlog što Vašington nije želeo da se priključi centru za koordinaciju i razmenu vojnih informacija u Bagdadu, koju su formirali Sirija, Iran, Irak i Rusija", ocenio je Kartapalov.

Prema njegovim rečima, u Bagdadu se planiraju vazdušni napadi. "Čekao sam skoro ceo jedan dan da nam se pridruže Amerikanci. Dugo sam čekao i otišao", rekao je ruski general.

Kartapalov je dodao da Rusija "konstantno koristi sva sredstva nadgledanja" kako bi gađala samo položaje džihadista.

"Situacija na terenu nije više nikakva tajna za nas. Posejali smo strah i paniku što je oslabilo Islamsku državu", rekao je ruski general, kritikujući međunarodnu koaliciju predvođenu SAD, koja više od godinu dana gađa iste položaje u Siriji i Iraku.

"Ta koalicija samo gađa infrastrukturu, što čini život nepodnošljivim za tamošnji narod. To je farsa i oponašanje vazdušnih napada", dodao je ruski general.

Više od 250.000 ljudi poginulo je u građanskom ratu u Siriji od 2011. godine, saopštila je danas sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

autor: MI/SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side