05.02.2018 | 20:35h ► 22:35h Helsinki

Rusija potvrdila da raspoređuje rakete u Kalinjingradu

Rusija potvrdila da raspoređuje rakete u Kalinjingradu Foto: Beta, AP
Litvanska predsednica Dalija Gribauskajte rekla je danas da je Rusija za stalno rasporedila dodatne projektile sposobne da nose nuklearne bojeve glave u svojoj ensklavi Kalinjingrad, što e nazvala pretnjom po Evropu.

Gribauskajte je posle posete trupama NATO u gradu Rukli rekla novinarima da se "u Kalinjingradu za stalno postavljaju projektili 'iskander' " koji su pretnja ne samo za Litvaniju, već i za "polovinu evropskih zemalja".

Predsednik Odbora ruskog parlamenta za odbranu, Vladimir Šamanov je potvrdio raspoređivanje raketa i dodao da je to odgovor na povećanje snaga NATO blizu granica Rusije.

Projektili "iskander" su veoma precizni s dometom do 500 kilometara. Ranije su bili privremeno raspoređivani u Kalinjingradu, radi vojnih vežbi.

 

Više civila poginulo u granatiranju Damaska

Ruska vojska je saopštila da je "nekoliko" sirijskih civila poginulo je kada su pobunjeničke minobacačke granate pogodile ruske centre za humanitarnu pomoć u Damasku.

General Jurij Jevtušenko, načelnik vojnog Centra za pomirenje u Siriji, rekao je danas da je u granatiranju bilo i povređenih, ali nije iznosio brojke. Dodao je i da su ruski humanitarci evakuisani na bezbedno i da nisu povređeni.

Agencija RIA novosti je prenela da su granate pale blizu prostorija pravoslavne sirijske Antiohijske patrijaršije, ubivši dve osobe u zgradi, a ranivši tri.

Ruski humanitarci su delili pomoć koju su prikupile ruske muslimanske i hrišćanske zajednice.

 

Rusija tvrdi da poštuje nuklearna ograničenja Novog START-a

MOSKVA, 5. februara 2018. (Beta-AP) - Rusija je danas saopštila da poštuje ograničenja nuklearnog arsenala u skladu sa Novim Sporazumom o smanjenju strateškog naoružanja (New START) ali je izrazila sumnju u američko pridržavanje obaveza.

Novi START je potpisan 2010. i njime se SAD i Rusija ograničavaju na po 1.550 strateških nuklearnih bojevih glava postavljenih na najviše 700 interkontinentalnih raketa (ICBM) i strateških bombardera. Krajnji rok za proveru pridržavanja obaveza je bio danas.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Rusija poseduje 527 raspoređenih ICBM i strateških bombardera i 1.444 strateške nuklearne bojeve glave.

SAD tvrde da se od avgusta pridržavaju postavljenih ograničenja. Rusija je, međutim, izrazila zabrinutost zbog američke prerade nekih podmornica i aviona da bi mogli da nose konvencionalno oružje pri čemu Rusija nije u mogućnosti da potvrdi da više nisu u stanju da nose nuklearno oružje.

Rusko-američki odnosi su napeti zbog rata u Siriji, ukrajinske krize i navoda o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Vašington je u petak objavio novu strategiju nacionalne bezbednosti u kojoj je Rusiji i Kini zaprećeno "neprihvatljivo visokom cenom" ako zaprete ograničenim nuklearnim napadima u Evropi ili drugde.

I Rusija i Kina su osudile američku strategiju kao agresivnu i naveli da se takvim razmišljanjem povećava opasnost od nuklearnog sukoba.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side