02.08.2019 Moskva

Rusija i SAD okončale Sporazum o ograničenju nuklearnog oružja

Rusija i SAD okončale Sporazum o ograničenju nuklearnog oružja Foto: Beta / AP
Ruske vlasti saopštile su danas da je okončan Sporazum o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF), optužujući SAD da su za to odgovorne, ali su ponovo predložile da obe strane i dalje ne koriste rakete zabranjene sporazumom.

Američke vlasti su sa svoje strane potvrdile da zvanično istupaju iz sporazuma, ponovo optužujući Rusiju da je prekršila odredbe dogovora i da je jedina odgovorna za taj neuspeh.

"Na inicijativu SAD, 2. avgusta 2019. godine, više nije validan Ugovor koji su 8. decembra 1987. u Vašingtonu potpisali Sovjetski Savez i SAD, a odnosi se na likvidaciju raketa srednjeg dometa", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Sporazum o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF) potpisali su predsednici SAD i Sovjetskog Saveza Ronald Regan i Mihail Gorbačov, a zabranjuje čitavu klasu oružja - krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

Ruski predsednik Vladimir Putin ratifikovao je 3. jula zakon kojim se suspenduje učešće Rusije u INF-u.

Vašington je 1. februara objavio da namerava da se povuče iz sporazuma INF i da će ga napustiti za šest meseci ako Rusija u međuvremenu ne počne da poštuje svoje obaveze.

Rusija negira krivicu i optužuje SAD za kršenje sporazuma.

Iako je Evropa izrazila zabrinutost zbog opasnosti od nove trke naoružanja, NATO se stavio na američku stranu, pominjući ruske rakete 9M729 koje, prema Zapadu, predstavljaju kršenje INF-a.

Pre zvaničnog okončavanja sporazuma, Moskva je obnovila svoju ponudu SAD i njenim saveznicima u NATO-u da primene moratorijum na razmeštanje nuklearnog oružja zabranjenog sporazumom, odmah nagoveštavajući da ne veruje da će se Vašington toga pridržavati.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side