Rusija: Ekstremisti napali sirijsku vojsku, imaju bojne otrove
22.05.2019 Damask

Rusija: Ekstremisti napali sirijsku vojsku, imaju bojne otrove

Rusija: Ekstremisti napali sirijsku vojsku, imaju bojne otrove Foto: Beta / AP
Ruska vojska je saopštila da su ekstremisti povezani s al-Kaidom napali sirijsku vojsku u severozapadnoj Siriji, između ostalog i tenkovima.

General Viktor Kupčišin, šef vojnog Centra za pomirenje u Siriji, naveo je da se vojska bori da odbije ofanzivu u provinciji Idlib.

Ruski general je naveo da su zarobljeni ekstremisti govorili o planu da se insceniraju hemijski napadi u gradovima Sarakib i Džardžanaz i za njih okrive vladine snage. Prema njegovim rečima, ekstremisti su formirali posebno "hemijsko krilo" za proizvodnju i skladištenje otrovnih agenasa.

Američki Stejt department je osporio te tvrdnje i nazvao ih pokušajem da se skrene pažnja s pokušaja sirijske vlade da ponovo upotrebi hemijsko oružje.

SAD i dalje "vide naznake da Asadov režim možda ponovo koristi hemijsko oružje, uključujući navodni napad hlorom na severozapadu Sirije 19. maja ujutru", navedeno je u jučerašnjem saopštenju Stejt departmenta. Dodaje se i da američki zvaničnici još uvek istražuju taj incident.

Navedeno je da su ruske tvrdnje "deo neprastane kampanje dezinformacija Asadovog režima i Rusije da bi se stvorio lažni narativ da su drugi krivi za napade hemijskim oružjem koje izvodi Asadov režim".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side