26.04.2018 | 18:22h ► 21:36h Hag

Rusija dovela u OPCW svedoke napada na Dumu

Rusija dovela u OPCW svedoke napada na Dumu Foto: Beta / AP
U nameri da ospori tvrdnje da je sirijski grad Duma napadnut hemijskim oružjem, Rusija je danas u sedište međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u Hagu dovela grupu Sirijaca, kako bi svedočili da napada otrovnim gasom nije bilo.

Obraćanje javnosti tih navodnih svedoka, među kojima je bio i 11-godišnji dečak, bojkotovali su SAD, Velika Britanija, Francuska i njihovi saveznici, ocenivši da je reč o "neskrivenoj propagandnoj vežbi" Rusije i "opscenoj maskaradi", navodi Asošiejted pres.

Oko 15 Sirijaca dalo je iskaz u OPCW, a potom su pred novinarima u obližnjem hotelu svi ponovili gotovo identične priče, čija je suština da 7. aprila nije bilo napada hemijskim oružjem na grad Dumu kod Damaska.

Naveli su da su pacijenti koji su smešteni u bolnicu zbog gušenja udisali samo dim i prašinu, da nije bilo tragova ni mirisa hemijskih supstanci, i da je panika nastala kada su spasioci ušli u bolnicu i počeli da viču da je korišćeno hemijsko oružje.

Jedan od Sirijaca rekao je novinarima da su oni došli u Hag slobodnom voljom i da nisu bili izloženi bilo kakvom pritisku.

Francuski ambasador u Holandiji Filip Lalio rekao je danas pre njihovog obraćanja da "ta opscena maskarada nije iznenađenje od sirijske vlade, koja sopstveni narod masakrira i napada gasom poslednjih sedam godina".

Istražitelji OPCW juče su drugi put posetili Dumu i prikupljali uzorke s nove lokacije koji će biti poslati na analizu.

Insistiranje Rusije i Sirije da je navodni hemijski napad izrežiran u suprotnosti je s izjavama svedoka i preživelih koje je intervjuisao Asošiejted pres, neke od njih u Dumi. Oni su opisali da su osetili jak miris hlorina.

Preživeli u napadu koje je AP intervjuisao u Dumi pošto su snage sirijske vlade preuzele kontrolu nad tim gradom, za napad su okrivili pobunjenike iz frakcije Džaiš al-islam (Armija islama).

Drugi koji su preživeli napad 7. aprila i otišli iz Dume okrivili su za napad snage sirijskog predsednika Bašara Asada, navodeći da je napad hlorinom izveden tokom vazdušnih udara vladinih snaga.

Navodni napad hemijskim oružjem pokrenuo je oštar diplomatski sukob Zapada sa Sirijom i Rusijom. Dok SAD, Francuska i Velika Britanija za napad hemijskim oružjem krive Asada, čiji je Moskva saveznik, sirijska vlada negira da je ikad koristila hemijsko oružje i zajedno sa saveznicom Rusijom tvrdi da je napad izrežiran.

SAD, Francuska i Velika Britanija zajednički su, u znak odmazde, 14. aprila izvele vazdušne udare na navodna sirijska postrojenja s hemijskim oružjem.

Opozicioni sirijski aktivisti i spasioci koji su u vreme napada bili u Dumi, koja je tada još bila pod kontrolom pobunjenika, naveli su 8. aprila da su napad izvele snage sirijske vlade i da su se mnoge žrtve ugušile u podzemnom skloništu od otrovnog gasa.

Rusija optužuje sirijsku opoziciju i spasioce iz takozvanih Belih šlemova, da su režirali snimke napada hemijskim oružjem kako bi za njega okrivile sirijsku vladu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side