27.09.2017 Moskva

Rusija će sarađivati sa NASA na projektu lunarne stanice

Rusija će sarađivati sa NASA na projektu lunarne stanice Foto: Pixabay
Ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je danas da je potpisala sporazum sa NASA o saradnji na projektu izgradnje orbitalne stanice kod Meseca u okviru programa "Kapija dubokog svemira" (Deep Space Gateway).

"Roskosmos i NASA su potvrdili nameru da iskoriste Međunarodnu svemirsku stanicu kao bazu za dalje istraživanje svemira a takođe i želju za saradnjom u okviru međunarodnog lunarnog programa - izgradnje platforme 'Kapija dubokog svemira'", naveo je u saopštenju Roskosmos.

Sporazum je potpisan u Adelejdu, u Australiji, gde se održava 68. međunarodni kongres kosmonautike.

NASA je pre nekoliko meseci objavila da radi na projektu "Kapija dubokog svemira" koji bi poslao kosmonaute u orbitu Meseca, pomoću novih raketa koje je NASA razvila.

Rusija ima ambiciju da na Mesecu postavi naučnu bazu i saopštila je da želi da izvede prve letove na Mesec do 2031.

"Oba partnera žele da razviju međunarodne tehničke standarde koji će biti korišćeni ubuduće, pa i za stvaranje orbitalne stanice kod Meseca. Roskosmos i NASA su se već usaglasili oko standarda buduće stanice", navodi Roskosmos.

Generalni direktor Roskosmosa Igor Komarov rekao je da najmanje pet država radi na razvijanju programa svemirskih brodova sa ljudskom posadom.

"Da bi se izbegli problemi u tehničkoj saradnji, standardi moraju biti jedinstveni", naveo je on.

Ruske rakete "angara" i "proton-M" bi mogle biti iskorišćene, kao i američki nosač "SLS" čije prvo lansiranje se očekuje naredne godine, za "postavljanje infrastrukture lunarne stanice", saopštio je Roskosmos i dodao da izgradnja neće početi pre sredine 2020-ih.

Svemir je jedna od retkih oblasti na koju ne utiču napetosti između Rusije i SAD. Te dve zemlje sarađuju posebno po pitanju ISS, gde Rusija snabdeva glavni modul i jedina poseduje svemirske brodove sposobne da prevoze kosmonaute.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side