Rusi osumnjičeni u slučaju Skripalj bili u Češkoj 2014. kada i on
10.10.2018 Prag

Rusi osumnjičeni u slučaju Skripalj bili u Češkoj 2014. kada i on

Rusi osumnjičeni u slučaju Skripalj bili u Češkoj 2014. kada i on Foto: Beta / AP
Dvojica Rusa za koje London sumnja da su pokušali da otruju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja boravili su 2014. u Češkoj, u vreme kada je i Skripalj bio tamo, javio je danas češki javni radio "Radiožurnal".

Prema istraživačkom sajtu Belingkat (Bellingcat) dvojica Rusa koje je London oktrio, identifikovani su kao Aleksandar Miškin, lekar zaposlen u ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi GRU, i oficir te iste službe Anatoli Čepiga. Miškin se predstavljao pod imenom Aleksander Petrov, a Anatoli Čepiga kao Ruslan Boširov.

London njih dvojicu optužuje da su nervnim agensom novičokom otrovali Skripalja i njegovu ćerku Juliju, 4. marta u Solzberiju u Engleskoj. Moskva demantuje te optužbe.

Aleksandar Miških je pod imenom Aleksandar Petrov odseo između 13. i 16. oktobra 2014. u hotelu u Ostravi, na severoistoku Češke pre nego što je otišao za Prag, a Anatoli Čepiga je došao u glavni grad Češke 11. oktobra iste godine, pod imenom Ruslan Boširov, naveo je izvor češkog radija.

Istražni novinar radija je rekao da nažalost ne znaju kada su njih dvojica napustila Češku.

Prema istom izvoru Sergej Skripalj je boravio u Češkoj u drugoj polovini oktobra 2014. godine da pomogne lokalnoj policiji da identifikuje navodne ruske špijune u toj zemlji.

Češka civilna obaveštajna služba BIS kao i policija odbijaju da zvanično komentrišu informacije Radiožurnala.

Kremlj odbija da komentariše informacije sajta Belingkat o identitetu Aleksandra Miškina i Anatolija Čepige.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 12.10.2018, 18:49h Pa šta? Bili su drugari...

    "Rusi osumnjičeni u slučaju Skripalj bili u Češkoj 2014. kada i on..." - Pa šta? Sigurno su bili stari drugari, pa i - kumovi (a u ruskoj istoriji kumstvo je bilo svatinja, kao i u srpskoj istoriji: recimo - Miloš Obrenović i Karađorđe...).

E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side