13.12.2017 Bukurešt

Rumunija usvojila kontroverznu reformu pravosuđa

Rumunija usvojila kontroverznu reformu pravosuđa Foto: Pixabay
Donji dom rumunskog parlamenta je danas usvojio dva kontroverzna predloga zakona kojima se, prema opoziciji, rizikuje nezavisnost pravosuđa i slabljenje borbe protiv korupcije.

Hiljade ljudi svake nedelje demonstriraju u Rumuniji i traži od parlamenta da odbaci zakone koje su kritikovali i Brisel i Vašington.

I pored toga, oni su usvojeni sa 177 glasova za i 79 protiv, pošto je promenom Poslovnika ograničeno vreme za raspravu.

"Vaš cilj je da potčinite sudstvo", rekao je opozicioni poslanik Stelijan Jon, dok je njegov kolega Lučijan Stančiu Viziteu osudio "početak diktature partijske države". Zakoni, koje mora da potvrdi i Senat, značajno smanjuju ovlašćenja Antikorupcijskog tužilaštva koje više neće moći da istražuje sudije. Zbog toga će u okviru državnog tužilaštva biti formirano specijalno odeljenje.

"Želimo nezavisno sudstvo", rekao je poslanik i nekadašnji socijal-demokratski ministar pravde Florin Jordače. On je prošle zime pokušao da olabavi krivični zakonik, i tako izazvao demonstracije kakve nisu viđene od pada komunizma 1989.

Poslanici su u ponedeljak već usvojili prvi zakon kojim se pojačava kontrola Ministarstva pravde nad tužiocima i predviđa obaveza države da preduzme mere protiv sudija koji "deluju u lošoj veri ili nemarno" u odnosu na instrukcije ili u predmetima.

Državni tužilac Avgustin Lazar je osudio zakon kao "ozbiljno kršenje fundamentalnih principa pravne države".

Usvojen je i predlog po kome se ukidaju sankcije za zvaničnike koji se nađu u sukobu interesa.

U ponedeljak je Grupa država protiv korupcije (Greko), organ Saveta Evrope, najavio početak "hitne evaluacije novih zakona vezanih za sudstvo u Rumuniji i Poljskoj".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side