RSE: Tanka većina za Fon der Lajen svedoči o snažnim podelama u EU
18.07.2019 Beograd

RSE: Tanka većina za Fon der Lajen svedoči o snažnim podelama u EU

RSE: Tanka većina za Fon der Lajen svedoči o snažnim podelama u EU Ilustracija / Foto: Beta, AP
Tanka većina kojom je u Evropskom parlamentu potvrđen izbor Ursule fon der Lajen za šeficu Evropske komisije ističe podele koje razdiru Evropsku uniju, ali i teškoće s kojima će se suočiti novo vođstvo u Briselu u rešavanju izazova u odnosima sa SAD, Kinom i Rusijom, ocenili su zapadni mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Američki Vašington post je ocenio da je izbor Fon der Lajen za najmoćniju funkciju u EU potvrđen neizvesnim glasanjem u Evropskom parlamentu koje je ogolilo evropske podele. Bivša nemačka ministarka odbrane je dobila 383 od 733 glasa, za devet više od minimalnih 374 i to, kako ističei list, paradoksalno uz podršku poljske evroskeptične partije Pravo i pravda.

Većina evroskeptika je glasala protiv nje, kao i mnogi poslanici zelenih i levog centa koji se žale da evropski lideri potiskuju volju evropskih glasača postavljanjem kandidatkinje koja nije spominjana tokom izbora za Evropski parlament u maju, dodaje list i ističe da zbog toga kritičari upozoravaju da će se evropski građani osećati još udaljenije od moćne Evropske komisije.

Njujork tajms piše da Fon der Lajen staje na čelo Evropske komisije u trenutku kada je Unija rascepkana unutrašnjim podelama podstaknutim rastom nacionalizma i sve upletenija u borbe moći s Rusijom, Kinom, SAD, Iranom i drugim državama.

Ona je jedva dobila potvrdu u Evropskom parlamentu, što znači da će u novembru početi posao s hendikepom, dodaje list i ukazuje na ocene stručnjaka da turbulentan proces koji je doveo do izbora Fon der Lajen odražava "realnost Unije", kompromise političkih partija i država članica.

Ipak, mnogi u Evropskom parlamentu, jedinoj instituciji u EU za čiji sastav građani direktno glasaju, smatraju da je nominacija Fon der Lajen ciničan dogovor Francuske i Nemačke – aranžman s ukusom Stare Evrope – što uznemirava nove i manje članice, ocenjuje njujorški dnevnik.

U vreme uspona populizma, dok su pohabani globalni sistem trgovine i liberalna demokratija, Fon der Lajen je strastvena globalistkinja i odbacuje izolacionizam kao neprimeren Evropi, što bi je, prema oceni Njujork tajmsa, moglo dovesti u sukob s pojedinim članicama, posebno na istoku i jugu EU, koje Brisel vide kao nametljivu stranu silu koja dovodi u pitanje njihov suverenitet.

S druge strane, ocenjuje Rojters, Fon der Lajen je podrškom socijalista i liberala, uz njene konzervativce, dobila snažniji mandat da rešava pitanja kao što su klimatske promene, trgovina i održanje demokratije u EU.

Podrška od 52 odsto glasova poslanika Evropskog parlamenta je u skladu s nedavnim trendovima, ukazuje agencija. Sadašnji šef Evropske komisije Žan-Klod Junker je dobio 56 odsto, dok je njegov prethodnik Žoze Manuel Barozo za drugi mandat dobio 52 odsto, a 56 odsto za prvi mandat.

Zeleni, međutim, nisu bili ubeđeni planovima Fon der Lejen i doveli su u pitanje mogućnost da ispuni svoja obećanja, pošto, kako ukazuje Rojters, neki od njenih planova treba da dobiju podršku članica koje su obično podozrive prema prepuštanju ovlašćenja izvršnom telu EU.

Fajnenšel tajms ocenjuje da glasanje u Evropskom parlamentu, gde su izgleda antiestablišmentske grupe donele većinu novoj šefici Komisije, ističe političke teškoće pred administracijom Fon der Lajen.

Na neki način sada Brisel ima bolji osećaj izazova s kojim se suočava sledeća Komisija u izgradnji većine u parlamentu i usvajanju zakona, ocenjuje britanski list, dodajući da Fon der Lajen jeste dobila podršku lidera političkih blokova koji teoretski imaju više od 500 glasova, ali da činjenica da je dobila samo 383 glasa predstavlja razlog za uzbunu.

Pažnja je inicijalno na partijama izvan evropskog mejnstrima čiji su glasovi napravili razliku – oko 40 poslanika poljske Pravo i pravda i italijanskog Pokreta pet zvezda – i pitanje je da li Fon der Lajen ima obavezu prema njima, ističe Fajnenšel tajms.

Zabrinutost oko glasanja je bila tolika da je Merkel pozvala poljskog kolegu da izrazi žaljenje što poslanici Prava i pravde nisu dobili visoke funkcije u parlamentu i Varšava možda očekuje više kada se budu delile funkcije komesara, dok su neki poslanici izrazili bojazan da bi to moglo doneti mekši pristup vladavini prava u odnosima s neliberalnim režimima u Poljskoj i Mađarskoj.

Veća dugoročna briga bi mogla biti aritmetika moći, pošto je Evropski parlament sada fragmentiraniji nego ranije sa slabim naznakama stabilne koalicije tri ili četiri proevropske grupe, a bez funkcionalnog aranžmana, ambicije Fon der Lajen će biti ograničene, ukazuje list.

Biće teško napraviti operativnu većinu s četiri proevropske grupe u parlamentu, ali će ta većina zavisiti od pitanja koja nisu spominjana u poslednje dve nedelje, podvlači Fajnenšel tajms.

Fon der Lajen je izbegavala da zauzme stav po nekim od najvažnijih i najosetljivijih pitanja s kojima će se EU suočiti u narednim godinama i njen program je uglavnom prenebregao kako EU treba da se postavi između SAD i Kine u globalnom trgovinskom ratu, da li treba reformisati industrijsku i konkurentsku politiku, prihvatiti dalje proširenje Unije ili kako naći konsenzus u pregovorima o budžetu.

Nova šefica Evropske komisije je daleko od ubedljive centrističke većine i suočava se s mogućnošću da je dužna nekim neprijatnijim i nepredvidivijim elementima evropske desnice, ocenjuje časopis Ekonomist.

Ali, i da je imala ubedljiviju većinu, to bi, kako piše Ekonomist, samo zamaskiralo podele, pošto bi takva koalicija pokrivala širok opseg gledišta – od zelenih do desničarskih nacionalista.

Bitnije od te većine je da li Fon der Lajen može da gradi mostove, jer će usvajanje mera koje mogu pridobiti više strana u podeljenom parlamentu zahtevati veštu diplomatiju, pravljenje dogovora i ubeđivanje, ističe časopis.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side