23.05.2019 Beograd

RSE: Ruski gas, evropska bezbednost i američke pretnje

RSE: Ruski gas, evropska bezbednost i američke pretnje Foto: pixabay.com
Povećanjem tenzija između Rusije i Zapada, izgradnja gasovoda Severni tok 2 izaziva sve više kontroverzi oko evropske bezbednosti i izolacije Ukrajine, naročito pošto je američki ministar energetike najavio moguće donošenje zakona kojim bi se sankcionisale kompanije uključene u projekat, dok iz Moskve stižu najave o izgradnji novih, sličnih projekata, ocenjuju svetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa.

Izgradnja gasovoda vredanog 11 milijardi evra udvostručiće isporuke ruskog gasa iz Rusije u Nemačku, ali i, prema kritičarima, povećati zavisnost Evrope od ruskog gasa.

Ministar energetike SAD Rik Peri rekao je u Kijevu da se Vašington sprema da uvede sankcije kompanijama koje su uključene u Severni tok 2, dodajući da je protivljenje tom projektu "prilično živo u SAD", prenela je agencija Frans pres i ukazala na ocene da bi američke sankcije dovele Vašington u sukob s EU posebno Nemačkom.

Fajnenšel tajms ističe da je Moskva uverena da će gasovod biti završen do početka 2020. godine bez obzira na poteze SAD i dodaje da je portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao da je projekt velikim delom urađen.

S druge strane, zamenica glavnog ekonomiste u vašingtonskom Institutu za međunarodne finansije Elina Ribakova je ocenila da će usvajanje zakona s kaznama za učesnike u Severnom toku 2 dovesti SAD "u direktan sukob s EU, posebno s Nemačkom".

Mada Nemačka pokušava da ublaži kritike Severnog toka 2, zabrinutost oko bezbednosti i geopolitike ostaju, ukazuje američka televizija CNBC i dodaje da su rastom tenzija između Rusije i Zapada, mnogi skeptični o čisto ekonomskim rezlozima projekta.

Glavna briga tiče se zavisnosti Nemačke od ruskih energenata, zbog čega bi mogla biti podložna iskorišćavanju. Dodatna zabrinutost tiče se potencijalne izolacije Ukrajine, koja je od sticanja nezavisnosti bila "ruski čuvar evropskog tržišta gasa".

Od 2017. godine, oko 40 odsto ukupne evropske potrošnje gasa obezbeđivale su ruske kompanije preko ukrajinske teritorije, pri čemu su tranzitne naknade donele Kijevu od dve do tri milijarde dolara godišnje.

Pored toga, ukazuje američka televizijska mreža, mnogi eksperti upozoravaju da je Severnin tok 2 prilika Rusiji za izgovor da poveća vojno prisustvo u Baltičkom moru, čak i da ga upotrebi kao sredstvo za prenošenje vojnih informacija o kretanju brodova.

Dok SAD pripremaju zakon o kažnjavanju nemačkih i ruskih kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda ispod Baltika, ruska kompanija Gazprom je najavila postavljanje trećeg seta gasovoda. "Ako kupci žele Severni tok 3, mi ćemo ga izgraditi", rekao je novinarima u Moskvi Dimitri Kandoga, portparol ruske gasne kompanije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side