RSE: Pandemija izaziva napetosti na kanadsko-američkoj granici
14.08.2020 Beograd

RSE: Pandemija izaziva napetosti na kanadsko-američkoj granici

RSE: Pandemija izaziva napetosti na kanadsko-američkoj granici Foto: pixabay.com
Kako koronavirus nastavlja da se širi SAD, tako rastu napetosti između Kanađana i američkih vozača koji sve češće prijavljuju maltretiranja i vandalizovanja njihovih vozila.


Američki gradovi koji su se oslanjali na kanadske kupce trpe jer Kanađani uglavnom ne žele da rizikuju zdravlje odlascima u mesta s visokom stopom infekcija, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Uprkos zatvorenim granicama, Kanađani su sve zabrinutiji šta bi Amerikanci kojima je dozvoljen ulazak u zemlju mogli doneti sa sobom, pa bez obzira na ekonomske i druge posledice većina ne želi otvaranje granica posle 21. avgusta do kada je na snazi odluka koju su obe vlade dogovorile krajem marta, ističe BBC.

U poslednjih pet meseci, prelazak granice ka Kanadi bio je dozvoljen isključivo komercijalnim vozačima koji dostavljaju robu i ljudima koji rade preko granice u osnovnim uslugama. Iako imaju pravo da budu na kanadskoj strani, mnogi su prijavili maltretiranja i uništavanje vozila s američkim tablicama.

Napetosti idu do te mere da je premijer kanadske provincije Britanska Kolumbija predložio da Kanađani s američkim registarskim tablicama koriste javni prevoz ili da voze bicikle.

Neki kanadski državljani, zabrinuti zbog širenja koronavirusa, uzimaju stvari u svoje ruke i prijavljuju ilegalne američke posetioce, piše Njujork tajms, dodajući da su pojedinci, u pokušaju odvraćanja turista, takođe ciljali automobile s američkim tablicama na različite načine uključujući maltretiranje vozača.

Pre pandemije, kada su Amerikanci mogli da biraju zemlje u koje bi najradije putovali, Kanada je bila njihovo drugo najpopularnije odredište iza Meksika, privučeni blizinom, povoljnim kursom i sigurnošću severnog suseda.

Ali, naglašava Njujork tajms, ovakva dobrodošlica je ukinuta 31. marta, kada je granica između dve zemlje zatvorena za turiste.

Njujork tajms dodaje da nisu samo službenici javnog zdravlja ozbiljni u vezi s tim da Amerikanci ostanu van Kanade - gde je stopa smrti od koronavirusa otprilike upola manja nego kod južnog suseda. Građani sami prijavljuju turiste iz SAD od kojih su neki zbog kršenja pravila o karantinu osuđeni na 90 dana zatvora.

Stanovnici Kanade koji su ključevima ili na druge načine vandalizovali automobile s američkim registarskim tablicama, pokušavajući da odvrate turiste od obilaska zemlje usred trenutne pandemije, pogrešno su ciljali i svoje sugrađane misleći da su ilegalno u zemlji, piše Indipendent.

List navodi primer Kanađanke Lize Vat, koja se 2000. preselila u Hjuston zbog posla. Nedavno je, kako je ispričala za kanadske medije, na putu do 84-godišnje majke doživela neugodnost nakon što ju je nekoliko kilometara odgurivao vozač drugog automobila pokazujući joj srednji prst. "Ovde sam da pomognem majci. Imam pravo biti ovde", kazala je ljutito Vat.

Kanada se, ističe Indipendent, mnogo bolje nosila s pandemijom nego SAD. S populacijom koja iznosi otprilike desetinu američke, Kanada je zabeležila više od 121.000 slučajeva COVID-19 i preko 9.028 smrtnih slučajeva, dok je njen sused registrovao više od pet miliona infekcija i 163.047 smrtnih slučajeva, kao i dramatičan porast pozitivnih testova u posljednja dva meseca.

Kanadsko-američka granična pravila ostavila su stanovnike malog severnog grada u SAD u "kućni pritvor", zbog čega, kako ukazuje Politiko, zvaničnici u državi Vašington vrše pritisak na Vašington i Otavu da preispitaju odluku i olakšaju pravila za stanovnike geografski izolovanih zajednica poput Point Robertsa koji i dalje imaju problema s pristupom američkom kopnu.

Politiko dodaje da su američke zajednice "iza granice na severu" doživele pad ekonomije jer Kanađani više ne putuju u SAD radi benzina, namirnica i zabave.

Posle zatvaranja granica, firme u Point Robertsu i Blejnu, enklavama države Vašington, koje su se oslanjale na kanadske kupce, bore se za opstanak, ističe kanadski CBC.

Gradski upravnik u Blejnu kaže da su posle pet meseci bez kanadskih posetilaca opštinske finansije smanjene za više od 10 odsto. Džons smatra da, čak i ako se granica ponovo otvori posle 21. avgusta, Kanađani verovatno neće putovati u američke gradove sve dok je stopa infekcija visoka.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side