Rohani naredio napuštanje svih ograničenja iranskim nuklearnim istraživanjima i razvoju
04.09.2019 Teheran

Rohani naredio napuštanje svih ograničenja iranskim nuklearnim istraživanjima i razvoju

Rohani naredio napuštanje svih ograničenja iranskim nuklearnim istraživanjima i razvoju Foto: Beta, AP
Iranski predsednik Hasan Rohani je večeras objavio da je naredio napuštanje svih ograničenja u nukearnim istraživanju i razvoju ove tehnologije u zemlji.

"Organizaciji za atomsku energiju (iranskoj) je naređeno da preduzme sva neophodna istraživanja i korake u razvoju da napusti sve preuzete obaveze na tom području", rekao je Rohani na državnoj televiziji.

Ova mera je preduzeta zato "što mi nismo postigli rezultat koji smo želeli" u kontekstu tekuće diplomatske inicijative Francuske da sačuva od propasti nuklerani sporazum postignut u julu 2015 u Beču, rekao je iranski predsednik.

On je to izjavio predstavljajući "treću fazu" plana za smanjenje iranskih nuklearnih obaveza.

Rohanije je ovo izjavio neposredno pošto je američki izaslanik za Iran Brajan Huk odbacio ideju o "stavljanju van snage" sankcija SAD protiv Irana da bi se omogućila kreditna linija od 15 miilijardi dolara o kojoj je razgovrano sa evropskim potpisnicima nukearnog sporazuma.

Iranski zvaničnici ukazali su danas da su spremni ponovo u potpunosti da primenjuju nuklearni sporazum u zamenu za kreditnu liniju od oko 15 milijardi dolara o kojoj se pregovara sa Evropljanima a za čije je postizanje krajnji rok ovaj vikend.

Francuska, Nemačka, Velika Britanija i Iran raspravljaju poslednjih nekoliko dana o tome kako da se spase međunarodni sporazum zaključen u Beču 2015. i koji je doveden u pitanje od kada su se SAD jednostrano povukle u maju 2018. godine.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side