Rohani: Iran ne traži rat sa bilo kojom zemljom
18.06.2019 Teheran

Rohani: Iran ne traži rat sa bilo kojom zemljom

Rohani: Iran ne traži rat sa bilo kojom zemljom Foto: Beta / AP
Iran ne traži da vodi rat sa bilo kojom zemljom, rekao je danas iranski predsednik Hasan Rohani i istovremeno naglasio da će Iran odoleti rastućem američkom pritisku i izaći kao pobednik.

Situacija u Zalivu zaoštrena je od kada je Teheran najavio da prestaje da se drži obaveza prema nuklearnom sporazumu sa svetskim silama iz 2015. godine a administracija predsednika SAD Donalda Trampa naložila slanje dodatnih 1.000 vojnika na Bliski istok.

"Mi ne ratujemo sa bilo kojom zemljom", rekao je Rohani na otvaranju novog terminala na međunarodnom aerodromu Imam Homeini u Teheranu kojim se povećava kapacitet sa osam na 13 miliona putnika godišnje.

Rohani je dodao da je cela iranska nacija jednoglasna u suprotstavljanju američkom pritisku.

"Kraj te bitke videće pobedu iranske nacije", rekao je Rohani.

On je dodao da uprkos tome što su se SAD povukle iz iranskog nuklearnog sporazuma postignutog sa svetskim silama 2015. godine, Teheran "ostaje veran preuzetim obavezama i međunarodnim sporazumima".

Iranska nuklearna agencija je međutim juče saopštila da će za deset dana preći granice skladištenja uranijuma određene sporazumom iz 2015, čime je povećan pritisak na Evropljane da pokušaju da spasu sporazum posle povlačenja SAD.

Ubrzo posle toga Pentagon je najavio da šalje dodatnih 1.000 američkih vojnika na Bliski istok da ojača bezbednost u regionu i suoči se sa, kako kažu američki zvaničnici, rastućom pretnjom od Irana.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side