Rekonstruisana Vlada Japana
02.10.2018 | 10:22h ► 13:20h Tokio

Rekonstruisana Vlada Japana

Rekonstruisana Vlada Japana Foto: Beta/AP/Koji Sasahara
Premijer Šinzo Abe rekonstruisao je danas vladu Japana, pri čemu su najvažniji ministri zadržali funkcije u vreme teških trgovinskih pregovora sa SAD.


Abe je u septembru izabran treći put na čelo Liberalno-demokratske partije, pa će tako izvesno predvoditi zemlju još najmanje tri godine.

U rekonstrukciji su na svojim mestima ostali šef diplomatije Taro Kono, ministar finansija Taro Aso, ministar ekonomije Tošimicu Motegi i ministar trgovine Hirošige Seko, članovi užeg kruge Abeove vlade koji rade na teškim pregovorima o trgovini i drugim pitanjima sa sve zahtevnijim Amerikancima.

Na čelo ministarstva odbrane je došao Takeši Ivaja, ekspert vladajuće partije za nacionalnu bezbednost, za kog se očekuje da se uklopi u tekuću politiku koja za cilj ima veću vojnu ulogu Japana. 

Abe (64) mora da učvrsti svoj položaj u partiji nakon što je na partijskim izborima prošao lošije nego što se očekivalo. U rekonstrukciji vlade je zamenjeno više od polovine ministara a neki od njegovih ljudi od poverenja su dovedeni ne bi li pomogli u pokušaju da se izmeni ustav, iako su prepreke i dalje veoma velike.

Japanski premijer je izrazio rešenost da svoj poslednji mandat iskoristi za pokušaj da promeni japanski pacifistički ustav koji mnogi konzervativci vide kao poniženje nametnuto Japanu posle poraza u Drugom svetskom ratu. Nacrt japanskog ustava je delo SAD.

Pored toga, Abe se nalazi u sve većem trgovinskom sukobu sa SAD koji preti da poremeti njegove prijateljske odnose s predsednikom Donaldom Trampom. Takođe, želja mu je da reši teritorijalni spor s Rusijom i potpiše mirovni sporazum s Moskvom kojim bi se i formalno okončala neprijateljstva iz Drugog svetskog rata.

Abe je voljan i da se sastane sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom radi rešavanja bilateralnih sporova, uključujući i decenijama star problem japanskih građana koje je Severna Koreja kidnapovala.

Na domaćem terenu premijer se suočava sa izazovom sve starije populacije i već dva puta odlaganim povećanjem poreza na promet na 10 odsto. Takođe, Abe ima zadatak da pripremi i sprovede proces smene na carskom prestolu u proleće.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side