20.05.2019 Moskva

Redakcija unutrašnje politike ruskog Komersanta podnela zahtev za otkaz

Redakcija unutrašnje politike ruskog Komersanta podnela zahtev za otkaz Foto: Beta / AP
Cela redakcija unutrašnje politike uglednog ruskog dnevnog lista Komersant dala je danas zahtev za otkaz u znak solidarnosti zbog otkaza koji su dobili njihovi novinari Maksim Ivanov i Ivan Safronov.

Vlasnik lista, milijarder Ališer Usmanov bio je nezadovoljan člankom objavljenim prošlog meseca, a za koji su novinari dobili nagradu redakcije.

Reč je o članku u kojem su izneli predviđanje o skoroj ostavci predsednice gornjeg doma ruskog parlamenta Valentine Matvijenko. Ivanov, koji je zamenik urednika unutrašnje politike i Safronov, koji je specijalni izveštač su u članku naveli da će Matvijenko uskoro dati ostavku i da će je zameniti Sergej Nariškin, šef spoljne obaveštajne službe SVR.

I Matvijenko i Usmanov, preko svog predstavnika su negirali te navode.

"Odlazim sa svog mesta, gde sam bio specijalni izveštač, ne po mojoj volji, a u skladu sa odlukom akcionara", napisao je Safronov na svojoj stranici na FB.

Zamenik glavnog urednika za unutrašnju politiku Komersanta Gleb Čerkasov napisao je na svojoj stranici FB da su on i cela redakcija unutrašnje politike podneli zahtev za "prekidanje radnog odnosa" i da saradnici "planiraju da u najskorije vreme završe radne obaveze".

Specijalni izveštač Aleksandar Černih naveo je svojoj stranici da je članak u potpunosti odgovarao standardima Komersanta, ali da je kasnije akcionar izrazio nezadovoljstvo člankom i "zatražio otkivanje izvora".

"U skladu sa Zakonom o medijima, i ugovorom o radu sa Komersantom, readakcija je obavezna da čuva izvor informacija i nema pravo da imenuje lice koje je dalo informaciju. Novinari Komersanta su odbili da pogaze poverenje sagovornika. Nakog toga je akcionar odlučio da da otkaz autorima" napisao je Černih.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side