23.10.2018 Jerusalim

Rakete ispaljene iz Gaze zbog kvara prouzrokovanog olujom

Rakete ispaljene iz Gaze zbog kvara prouzrokovanog olujom Foto: Beta / AP
Palestinski eksremisti možda su nenamerno ispalili dve rakete na Izrael prošle nedelje, javili su danas izraelski mediji.

Ministri koji čine uži sastav vlade zadužen za bezbednost izjavili su da neće biti vojne operacije u pojasu Gaze posle raketnog napada jer su izraelske obaveštajne službe zaključile s velikom verovatnoćom da su rakete ispaljene zbog kvara prouzrokovanog olujom praćenom grmljavinom u noći između utorka i srede prošle nedelje.

Jedan neimenovani ministar je rekao da su ekstremistički Hamas koji vlada Gazom i Islamski džihad bili postiđeni zbog incidenta i čak su se međusobno optuživali pre nego što su shvatili da je ispaljivanje raketa posledica kvara.

Jedna raketa je pala u grad Ber Ševu, pedesetak kilometara od granice s pojasom Gaze, teško oštetivši kuću čiji su stanari, majka i tri sina, uspeli da pobegnu u sklonište. Druga je pala u more u centralnom Izraelu.

Izraelska vojska je u znak odmazde izvela udare iz vazduha na dvadesetak meta ekstremista u pojasu Gaze, uključujući tunel za napade prokopan ispod granice.

U tim napadima poginuo je jedan, a troje Palestinaca je ranjeno, ali se sve glasnije pozivalo na veću vojnu operaciju budući da ne prestaju palestinski protesti duž granice Gaze započeti još krajem marta.

Ministar je objasnio da je Izrael postupio vrlo odgovorno.

"Nije u redu ići u rat zbog vremena", rekao je on, dodajući da Izrael uprkos napetosti na granici pruža šansu naporima Egipta i UN da se uspostavi dogovor o prekidu vatre s Hamasom.

Izveštaji o tome da je oluja izazvala raketiranje pojavili su se još u sredu prošle nedelje kada se sastao bezbednosni kabinet da diskutuje o mogućem odgovoru.

U početku ministri nisu mogli da poveruju i čak su zbijali šale o tome, ali nakon što su primili obaveštajne informacije shvatili su i zaključili da ima dovoljno dokaza za objašnjenje da su rakete ispaljene zbog kvara.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman, koji je izrazio sumnju da će posredovanje Egipta uroditi plodom, rekao je da je i dalje ubeđen da je jak udar na Hamas neophodan, ali da će se povinovati odlukama užeg sastava vlade.

"Ne verujem ni u kakav dogovor s Hamasom. To ne deluje, nije delovalo pre i neće delovati u budućnosti", rekao je Liberman.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side