Radić: Oružje iz Belorusije odlična vest ali biće kadrovskih problema
28.01.2017 | 11:51h ► 12:45h Beograd

Radić: Oružje iz Belorusije odlična vest ali biće kadrovskih problema

Radić: Oružje iz Belorusije odlična vest ali biće kadrovskih problema Foto: pixabay.com
Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da je svaka najava nabavke novog naoružanja dobra vest jer Ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije (VS) vapi za novim sredstvima, ali da se postavlja pitanje da li će biti dovoljno kadrovskog potencijala da se prihvati nova tehnika.

Povodom najave nabavke naoružanja iz Belorusije, Radić je agenciji Beta rekao da nije reč o nekoj nameri jačanja Vojske Srbije već o jasnoj potrebi održavanja postojećih resursa koji su se istrošili.

"Stvorena je slika da će sada, samo sa tehnikom iz Rusije, VS da odskoči od svih ali to je obmana. Reč je samo o zadržavanju postojećih mogućnosti. Ako dođe do dodatne nabavke iz Belorusije, daje se prostor avijaciji da 'prodiše' ali biće mnogo izazova da se izvede obuka za potrebne pilote i mehaničare, naročito ako se ima u vidu postojeća kadrovska situacija", rekao je Radić.

Radić je rekao da svi percipiraju nedostatak tehnike kao najveći problem a da se malo obraća pažnja na kadrovske probleme koji postoje već duže vreme.

"Zanemareno je redovno školovanje i prirodan proces prenošenja znanja sa jedne na drugu generaciju. RV ima mahom stariji kadar i mršavu popunu mladim pilotima. Prošle godine su iz Vojne akademije stigla svega tri mlada pilota u RV", rekao je Radić.

Ministar odbrane Zoran Đorđević najavio je, po povratku iz Belorusije, da će Srbija iz te zemlje nabaviti dodatnih osam aviona Mig-29 i dva diviziona raketnog sistema BUK, a da će se razgovarati i o mogućnosti nabavke sistema PVO S-300.

Radić je rekao da je, pored aviona, značajna najava da će biti nabavljeni i raketni sistemi PVO jer su sistemi koji se koriste u VS u naoružanju više od 30 godina a po svojoj koncepciji razvijani su još 60-ih godina prošlog veka.

"To ih čini i tehnički a i moralno zastarelim i svaki korak ka modernizaciji je koristan. Ono što bi moglo da se kritikuje je način te nabavke. Naši predstavnici se ponašaju kao da su na pijaci, kupuju kao da sutra počinje rat. Ili mi nešto ne znamo ili se dešava neprirodan proces u kojem umesto da vojska od politike zahteva modernizaciju, taj impuls dolazi od političara koji samo putuju i kupuju", rekao je on.

Radić je ukazao da je, posle niza decenija u kojima su se davala lažna obećanja o nabavkama, samo u proteklih mesec dana sklopljeno ugovora i dogovora u velikoj vrednosti.

"Od one sedmice pre Nove godine ugovorena je nabavka Migova 29 iz Rusije, potpisani su ozbiljni ugovori za nabavku potpuno novih helikoptera H-145M, a sada saznajemo da se otvara potpuno nova trasa za nabavku dodatnog naoružanja iz Belorusije", rekao je Radić.

 

Raketni sistem Buk - najbolji za PVO zaštitu na malim i srednjim visinama

Raketni sistem protiv-vazdušne odbrane (PVO) tipa Buk, čiji je nabavku iz Belorusije najavio ministar odbrane Zoran Đorđević, predstavlja jedan od najmodernijih raketnih sistema srednjeg dometa i nalazi se u naoružanju gotovo 15 zemalja širom sveta.

Namenjen je uništavanju aviona i helikoptera na malim i srednjim visinama ali ima mogućnost uspešnog dejstva i po krstarećim raketama, vođenim bombama i bespilotnim letelicama.

Koncepcijski je nastao sredinom 70-ih godina prošlog veka, kao radikalna modernizacija raketnog sistema Kub, koji se i dalje nalazi u naoružanju Vojske Srbije, da bi prve verzije Buk-a u naoružanje Svojetskog saveza počele da ulaze početkom 80-ih godina.

Prvobitno je zamišljen da bude korišćen za PVO zaštitu mehanizovanih jedinica Kopnene vojske SSSR, ali je svojim dobrim karakteristikama prevazišao taktičko-tehničke zahteve pa je korišćen i za PVO zaštitu teritorije.

Prednost Buk-a u odnosu na ranije sisteme za PVO teritorije je što je veoma mobilan, odnosno što su i osmatrački i nišanski radar, lansirno oruđe, stanica za vođenje i ostali uređaji postavljeni na gusenična vozila, što znatno olakšava manevar u borbi i tako otežava dejstvo protivnika po rasporedu baterije.

Osim toga, senzori su znatno otporniji na elektronsko ometanje u odnosu na sisteme Kub ili Neva, koji su u naoružanju VS, a Buk ima i veći domet (kosu daljinu do cilja) i može da dejstvuje po više ciljeva istovremeno.

Ministar odbrane Zoran Đorđević najavio je juče, po povratku iz Belorusije, da će VS nabaviti dva diviziona (bataljona) raketnog sistema Buk M1, uz mogućnost da se onda taj sistem modernizuje na model BM.

Model Buk M1, čiju je nabavku najavio Đorđević, predstavlja najčešći model u naoružanju širom sveta. Posle njega razvijen je i model M2, ali je on još u ograničenoj upotrebi u Rusiji, dok je Belorusija razvila svoj sistem modernizacije BM, koji znatno unapređuje mogućnosti osnovnog modela.

Prema dostupnim podacima, raketni sistem Buk M1 ima domet od 35 kilometra po (kosoj) daljini i 22 kilometra po visini. Na svakom samohodnom lansirnom oruđu ima po četiri rakete koje lete brzinom tri puta većom od zvuka, a baterija Buk-a moze da dejstvuje po šest ciljeva istovremeno sa 12 raketa.

Verovatnoća pogotka sa dve rakete na cilj koji manveriše je procenjena na više od 90 odsto.

Raketni sistem Buk korišen je u nekoliko sukoba u poslednjoj deceniji a najveću pažnju privukao je u sukobima u Gruziji i u Ukrajini.

Prema pretpostavkama analitičara, gruzijski Buk sa, kako se veruje, ukrajinskom posadom, odgovoran je za obaranje tri ruska jurišnika Suhoj 25 i jednog taktičkog bombardera Tupoljev 22M u kratkotrajnom ratu 2008. godine.

Najveću pažnju privukle su tvrdnje da je Buk, za koji još nije definitivno utvrđeno da li je pripadao Ukrajini, proruskim pobunjenicima u Donjecku ili čak i samoj Rusiji, oborio putnički avion Boing 777 iz Malezije u kojem je iznad istočne Ukrajine poginulo gotovo 300 ljudi.

Taj sistem trenutno se koristi u 13 zemalja. Osim u Rusiji i Belorusiji, u aktivnoj je upotrebi u Ukrajini, Alžiru, Azerbejdžanu, Egiptu, Gruziji, Indiji, Iranu, Severnoj Koreji, Kini, Siriji i Venecueli, dok je Finska svoje Buk-ove stavila u rezervu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side